Stellantis, grupul auto recent format, care cuprinde mărci precum Fiat, Peugeot și Citroen, spune că în aceste luni criza semiconductorilor se va agrava, iar spre final de an va fi ceva mai bine. Cei de la Stellantis, grup care anul trecut a vândut 6,2 milioane de mașini, spun că efectele crizei procesoarelor se vor vedea și în 2022. Grupul are 23% din piața auto europeană.

Marcile din grupul StellantisFoto: Stellantis

Stellantis spune că producția grupului a fost în primele trei luni cu 11% mai mică decât cea preconizată, din cauză că nu au fost suficiente componente din zona semiconductorilor.

Grupul spune că în aceste luni criza microprocesoarelor se adâncește, iar așteptările sunt că va fi ceva mai bine spre final de an. Diferența față de estimările din trecut este că acum sunt așteptate probleme și în 2022. Este clar că acestă criză nu va dispărea subit, spun cei de la Stellantis.

Grupul, care este al șaselea din lume la producția auto, a construit 1.57 milioane mașini în primele trei luni din acest an, cu 190.000 mai puțin decât ar fi construit dacă nu ar fi fost probleme cu aceste mici componente. Veniturile au crescut cu 14%, spre 37 miliarde euro.

Grupul a avut în primul trimestru 23,6% din piața europeană a mașinilor noi, fiind depășit doar de Volkswagen. Cele mai importante mărci și cota lor de piață sunt, după cum urmează: Peugeot (7,6%), Fiat (4,8%), Citroen (4,6%), Opel (4,1%), Jeep (1,3%), Lancia (0,5%), DS (0,4%) și Alfa Romeo (0,2%).