Producătorii auto vor face cu 3,9 milioane de mașini mai puțin și vor pierde vânzări totalizând 110 miliarde dolari din cauza crizei microprocesoarelor care va mai persista cel puțin câteva luni, arată o analiză AlixPartners. Și din vina lor constructorii se confruntă cu aceste probleme, iar una dintre lecțiile pe care trebuie să o învețe din tot ce se întâmplă este că nu pot negocia de pe poziții de forță cu furnizorii de procesoare.

Intr-o uzina autoFoto: Skoda

AlixPartners estima acum patru luni că pierderile de producție vor fi 2,2 milioane unități și în valoare de 61 miliarde dolari. Acum, estimările s-au schimbat radical: 3,9 milioane mașini și vânzări mai mici cu 110 miliarde dolari din cauza crizei procesoarelor.

În întreaga lume vor fi produse anul acesta aproximativ 85 de milioane de mașini și criza merge încă spre mai rău, urmând ca lucrurile să se îmbunătățească spre trimestrul al treilea și al patrulea.

O mașină poate conține chiar și 1.400 de procesoare și numărul va crește în anii ce vin, mai ales că tot mai multă tehnologie este pusă pe mașini, chiar și pe cele de sub 20.000 de euro.

Până se rezolvă lucrurile, companiile auto pot încerca să mai diminueze amploarea problemei fie negociind cât de mult se poate, fie făcând schimbări în procesul de producție pentru a nu mai include pe mașini unele sisteme opționale pentru care nu se găsesc microcip-uri.

Sursa: Bloomberg