​Renault Group și reprezentanții sindicatelor au semnat un acord care a dat naștere Renault ElectriCity, o nouă entitate juridică ce reunește trei fabrici din nordul Franței. ”Cu ambiția de a produce 400.000 de vehicule pe an, Renault ElectriCity va fi cel mai important și competitiv centru de producție al vehiculelor electrice din Europa”, spun cei de la Renault. Uzinele vor fi grupate începând cu 1 ianuarie 2022, vor fi salvate 5.000 de locuri de muncă și vor fi create 700 de noi locuri între 2022 și 2024.

Intr-o uzina RenaultFoto: Renault

Renault vrea să facă din cele trei uzine existente o mega-uzină care se va numi Renault ElectriCity. Compania are tot mai multă concurență pe piața mașinilor electrice și desfășoară un plan de redresare la care ideea principală este de a produce în total mai puține mașini, însă cu o marjă de profit mai mare.

Pentru a sprijini acest proiect industrial ambițios, Renault Group intenționează să creeze 700 de locuri de muncă permanente între 2022 și sfârșitul anului 2024, cu 350 de angajări pe situl Maubeuge și 350 de angajări împărțite între siturile Douai și Ruitz. Aceste recrutări vor avea loc în cadrul unor abordări comune cu misiunile locale de ocupare a forței de muncă, Pôle Emploi și părțile interesate din regiune, spun cei de la Renault.

Dintre cele trei uzine, Douai este singura care asamblează și acum automobile, Mauberge este specializată în vehicule comerciale și Ruitz, un sit care produce cutii de viteze, va primi misiunea de a asambla diverse componente pentru mașini electrice.

Unele uzine vor fi micșorate, dar în nordul Franței va fi produs Megane electric, dar și viitorul model cu aspect retro, R5.

Grupul Renault are încă o situație financiară fragilă, după ce anul trecut a avut pierderi nete de 8 miliarde euro și a anunțat că va reduce efectivele din Franța cu 4.600 de oameni. Unul dintre sindicaliști a declarat pentru Le Monde că uzina Douai, cu o capacitate anuală de 300.000 de mașini, produce o zecime. Sit-ul Douai produce modelele Talisman, Scénic și Espace.