Producătorul german de automobile Audi se va concentra pe noile modele electrice din 2026 și va înceta să producă mașini cu motoare cu combustie tradiționale până în 2033, a declarat marți filiala grupului Volkswagen, potrivit AFP.

Audi e-tron la #ElectricRomaniaFoto: Ciprian Mihai

Audi va lansa „în patru ani” producția „ultimului său model cu combustie” ca parte a „tranziției hotărâte către era electrică”, a declarat directorul Markus Duesmann într-un comunicat.

Excepția posibilă: China, unde Audi este în parteneriat cu producătorii locali pentru producție și dezvoltare și unde este posibilă prelungirea „cererii dincolo de 2033”, a adăugat Audi.

În alte state, producția de mașini pe benzină și diesel va fi redusă treptat, iar Audi „se reorientează strategic” pentru a atinge neutralitatea CO2 „cel târziu în 2050”.

Cu toate acestea, „ultimul motor cu ardere internă al Audi va fi cel mai bun construit vreodată”, a promis Duesmann.

„Data exactă” a sfârșitului vânzărilor „va fi stabilită de clienți și de lege”, potrivit Audi.

Această schimbare electrică accelerată, sub presiunea standardelor europene anti-poluare din ce în ce mai stricte, face parte dintr-o tranziție ambițioasă a grupului Volkswagen, care dorește ca principalele mărci ale gigantului german să ofere din ce în ce mai multe modele alimentate electric pentru a concura Tesla.

Grupul intenționează să investească 46 de miliarde de euro pe parcursul a cinci ani în această reorientare.

Volkswagen intenționează, de asemenea, să producă baterii electrice, o componentă cheie, dar a cărei piață este dominată în prezent de furnizori asiatici, în șase fabrici europene.