​Comisia Europeană va anunța miercuri pachetul de propuneri care să ducă la scăderea drastică a emisiilor de CO2, iar ca parte a acestui pachet, mașinile pe benzină și cele diesel ar putea să fie interzise la vânzare în maxim două decenii. Mai multe companii auto mari au anunțat că vor vinde doar mașini electrice în Europa din 2030, dar vor ca guvernele să stimuleze creșterea rețelei de încărcare, dar și să ofere subvenții cumpărătorilor.

Masina electrica la incarcatFoto: Kasto80, Dreamstime.com

Oficialii UE vor să stabilească o dată clară după care constructorii nu vor mai avea voie să vândă în UE mașini pe benzină și motorină, ci doar electrice. Anul 2035 ar putea fi o astfel de dată, dar sunt țări care se opun. Cei de la UE ar vrea ca această dată să fie clar înainte de anul 2050.

În UE s-au vândut anul trecut peste 538.000 de mașini full-electrice și numărul va crește de la an la an, astfel că până în 2040 gamele constructorilor vor fi aproape complet electrificate. Întrebarea este dacă UE va impune o țintă înainte de 2040.

Constructorii vor ca statele să finanțeze construirea unor rețele cât mai mari de puncte de încărcare și vor să știe și dacă mașinile hibride plug-in vor fi și ele interzise, pentru că unele companii au investit mult în tehnologia aceasta și nu vor ca aceste investiții să fi fost în van.

Mulți oameni consideră că UE exagerează, forțând publicul să treacă la mașini electrice (care sunt mai scumpe decât cele convenționale și nu au autonomie mare).

Pe piața europeană există peste 30 de modele full-electrice și anul acesta intră și Dacia Spring. Autonomia rămâne o problemă la mașinile electrice, pentru că la cele Entry este undeva între 150 și 200 km.

Ținta actuală este ca emisiile de CO2 să se reducă până în 2030 cu 37,5% față de nivelul din prezent, dar este de așteptat ca acest procent să devină mai dur: 50 60%.

Pachetul de propuneri va fi dezbătut luni de zile și va trebui aprobat de statele membre și de Parlamentul European. Cu siguranță propunerile vor întâlni opoziție dură.

Cele mai vândute mașini electrice în Europa anul trecut au fost Renault Zoe, Tesla Model 3, Volkswagen ID3, Hyundai Kona EV, Volkswagen e-Golf, Peugeot e-208, Nissan Leaf, Kia Niro EV, Audi e-Tron și BMW i3.

Surse: Reuters, AFP, Bloomberg