Producatorul german de automobile Volkswagen va prelua controlul asupra Scania, dupa ce a batut palma cu familia Wallenberg, celalalt mare actionar al producatorului suedez de camioane, pentru achizitia unor participatii in valoare de aproape 2,9 miliarde euro, ce ii permit majorarea drepturilor de vot la 68,6%, conform Volkswagen.

Grupul german va plati 200 de coroane suedeze (21,35 euro) pe actiune pentru 134,7 milioane de titluri Scania, valoarea tranzactiei ridicandu-se astfel la circa 2,87 miliarde de euro. Volkswagen isi va majora drepturile de vot in cadrul consiliului Scania, la 68,6%, de la 37,98% in prezent, ceea ce corespunde unei participatii de 37,73% din capitalul companiei suedeze fata de 20,89% detinute anterior.

Reuters scrie ca acordul ar putea conduce la o fuziune a Scania cu constructorul german de camioane MAN. Totusi, Dieter Pötsch, directorul financiar al Volkswagen, a respins ideea unei aliante cu MAN in viitorul apropiat.

Volkswagen si MAN au incercat sa gaseasca solutii pentru a convinge compania suedeza sa accepte o alianta cu cele doua companii germane, alianta care ar duce la crearea celui mai mare producator de camioane din Europa. MAN are 17% din actiunile Scania si a esuat in tentativa de preluare ostila a concurentelui sau, anul trecut.