Criza semiconductorilor auto, care a început în toamna lui 2020, devine tot mai gravă și va costa industria 210 miliarde dolari pe întreg anul, arată cea mai nouă estimare a companiei de analiză AlixPartners. Stocurile s-au cam terminat și lucrurile stau tot mai rău, fiindcă aceste mici componente ajung tot mai greu la uzinele auto, după ce fabricile care le produc au fost afectate și de un nou val de Covid și de dezastre naturale.

ProcesoareFoto: Thomas Fink, Dreamstime.com

Compania AlixPartners estimează că industria auto va produce în întregul an 2021 cu 7,7 milioane mai puține mașini și că pierderile de vânzări vor totaliza 210 miliarde dolari, totul din cauza crizei procesoarelor.

Stocurile s-au terminat la multe companii, iar timpii de așteptare pentru noi componente au tot crescut, ajungând și la câteva luni și tot mai mulți directori din industrie spun că această criză va persista și în 2022 și va avea efecte și în 2023.

Va fi, fără îndoială, una dintre cele mai dure crize din istoria industriei moderne, dat fiind că afectează multe domenii.

AlixPartners estima în ianuarie că industria va pierde 61 miliarde dolari din cauza acestei crize, iar în luna mai noua cifră estimată pentru pierderi de vânzări era 110 miliarde dolari. Acum, în condițiile unei crize ce nu se mai termină, cifra estimată este dublă.

Sursa: Bloomberg