Landul german Brandenburg a anunţat că nu a fost luată încă nicio decizie privind solicitarea producătorului american de vehicule electrice Tesla de a construi o fabrică lângă Berlin, după ce presa a informat că autorităţile de reglementare au convenit asupra aprobării condiţionate, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Elon Musk intr-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Site-ul Business Insider a citat surse guvernamentale din Brandenburg care au precizat că autorităţile de mediu au adoptat o decizie internă prin care Tesla primeşte aprobare, dacă îndeplineşte cerinţele privind folosirea apei şi prevenirea accidentelor cu substanţe toxice.

Rugat să comenteze informaţia, ministrul Mediului din landul Brandenburg a declarat că discuţiile şi consultările privind proiectul sunt în derulare.

"De aceea, în acest stadiu nu pot fi trase concluzii privind decizia, momentul adoptării şi conţinutul ei", a precizat un purtător de cuvânt.

Conform calendarului iniţial, unitatea Tesla de lângă Berlin urma să fie inaugurată în vara acestui an. Însă grupul american a fost nevoit să amâne inaugurarea "Gigafactory" pentru sfârşitul lui 2021, dând vina pe birocraţia germană.

În plus, construcţia acestei uzine s-a lovit şi de rezistenţa opiniei publice pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului înconjurător.

Miliardarul american Elon Musk, care în decurs de 16 ani a transformat Tesla dintr-un start-up în cel mai valoros producător auto din lume, intenţiona să construiască rapid o uzină în Germania, la Gruenheide, în apropiere de Berlin. Comparativ, uzina Tesla din Shanghai a fost terminată în doar 11 luni.

Separat, analiştii de pe Wall Street au îmbunătăţit estimările privind vânzările Tesla în trimestrul trei din 2021, chiar dacă sectorul auto global este afectat de deficitul de semiconductori.

Analiştii de la Piper Sandler şi RBC se aşteaptă să fie livrate aproximativ 233.000 de vehicule în perioada iulie-septembrie 2021, în timp ce estimarea Credit Suisse indică 225.000-230.000. Datele reprezintă un avans de 67% faţă de anul trecut.