​În urmă cu patru luni era anunțată o mișcare ce pune Croația pe lista țărilor importante. Producătorul de supercar-uri electrice Rimac Automobili, cu sediul la Zagreb, a format un grup auto în care este acționar majoritar, iar din acest grup face parte și Bugatti. Grupul este condus de Mate Rimac, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Balcani. Compania care a primit acum undă verde se numește Bugatti - Rimac și are sediul în Croația.

Rimac NeveraFoto: Rimac Auto

Practic, grupul VW a transferat activitățile Bugatti către noua societate Bugatti-Rimac condusă de Mate Rimac.

Bugatti Rimac are sediul în Sveta Nedelja, lângă Zagreb. Mutarea în noul campus Rimac, care este în prezent construit la un cost de 200 de milioane de euro, este planificată pentru 2023. Aceasta va fi, de asemenea, locația unității comune de cercetare și dezvoltare a Bugatti Rimac. Pe amplasamentul de 200.000 de metri pătrați vor lucra 2.500 de oameni.

Citește și: Mate Rimac, povestea unui Elon Musk din Balcani - Cum s-a dezvoltat în Croația un producător de super-mașini electrice

În același timp, toate modelele Bugatti vor continua să fie produse la fabrica din Molsheim. De aceea, locurile de muncă din această locație sunt protejate pe termen lung. Bugatti Rimac va începe cu aproximativ 435 de angajați; aproximativ 300 în Zagreb și aproximativ 135 în Molsheim. Această poziționare are rolul de a păstra și de a consolida punctele forte ale mărcilor Bugatti și Rimac.

Bugatti Rimac va fi deținut de Grupul Rimac (55%) și Porsche AG (45%). În cadrul joint-venture-ului, Bugatti și Rimac Automobili vor continua să funcționeze ca mărci și producători independenți și își vor păstra locațiile de producție din Zagreb (Croația) și Molsheim (Franța), precum și canalele de distribuție proprii.

Rimac Automobili a fost fondată în 2009 de antreprenorul Mate Rimac și are în prezent 1.000 de angajați, având și uzină la Sveta Nedelja, nu departe de Zagreb. Pariul lui a fost să nu ajungă să delocalizeze producția, ci să atragă un grup mare auto care să investească în Croația

Iată ce spune Porsche

La mai puțin de patru luni după ce a fost anunțat pentru prima dată, unul dintre cele mai interesante proiecte de cooperare din lumea automobilelor a luat startul. Compania Bugatti-Rimac va avea sediul în Sveta Nedelja (Croația). CEO-ul său va fi pionierul hypercar-urilor electrice Mate Rimac, fondator și CEO al Rimac Automobili. Porsche AG va juca un rol major ca partener strategic.

Pe plan intern, la Porsche, joint venture-ul a fost denumit Operation Rush. „În conformitate cu numele, totul a mers extrem de repede”, explică Meschke. Porsche a devenit acționar relevant în Rimac încă din 2018 și de atunci și-a crescut constant implicarea”.