Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat joi că în câteva zile va fi lansat noul program prin care instituțiile publice pot accesa bani pentru staţiile de încărcare de mașini electrice. "Vom finanța peste 2300 de astfel de stații și anul viitor ele vor fi completate prin Ministerul dezvoltării cu lansarea celor 15.000 de stații din PNRR.", a spus joi ministrul Mediului.

Masini electrice la incarcatFoto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com

"În decembrie vor mai fi lansate două programe: 1. programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depunere de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept; și 2. vom lansa și un program de piste de biciclete în mare măsură pe structura ghidului care a mai fost lansat și în trecut.", a mai spus ministrul.

Luna trecută, ministrul mediului a declarat că România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 - 5 ani, din banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

El a spus atunci că AFM va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare.

"Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri", a spus ministrul Tanczos Barna, citat de Agerpres.