În primele zece luni ale anului s-au vândut în țară aproape 100.000 de mașini noi, iar în top 5 nu se găsesc doar modelele Dacia, ci și Ford Puma, produsă la Craiova. În octombrie au intrat în țară și aproape 350 de mașini electrice Dacia Spring, ceea ce plasează marca pe locul doi la mașini electrice, arată datele APIA. Mașinile electrice au atins un nou record, iar dieselul a scăzut în ultima lună la sub 15% din piață.

MasiniFoto: Viorel Dudau, Dreamstime.com

Cel mai vândut model a fost Dacia Logan, cu peste 10.000 de unități, urmat de Duster și Sandero, ambele cu peste 6.500 fiecare. Pe locul patru a fost Ford Puma cu 2.800, iar pe cinci, Skoda Octavia, cu aproape 2.500 de unități.

Locurile 6-10 au fost ocupate de modelele Hyundai Tucson, Renault Clio, Toyota Corolla, Suzuki Vitara și Toyota C-HR.

La mașini full-electrice totalul a fost de 2.634 la 10 luni, avans de 48%, iar cel mai bine stau mărcile Volkswagen, Dacia, Hyundai și Renault. Tesla este pe locul nouă, cu 87 de unități. Pentru mașinile electrice, octombrie a fost cea mai bună lună, cu 1.054 unități, în timp ce în aprilie sosiseră în țară 189 de mașini EV.

Ponderea dieselului a scăzut în mod accelerat: în primele cinci luni a trecut de 25%, dar în septembrie și octombrie a ajuns la doar 15%, respectiv 14%.

La vehicule comerciale mici cele mai vândute modele noi au fost Dacia Dokker, Iveco Daily, Ford Transit, Mercedes Benz Sprinter și Renault Master.