Dacia Spring, primul model electric al mărcii, a primit doar o stea din cinci la cunoscutele teste EuroNCAP. Organizația critică dur compania pentru că a pus în vânzare o mașină care pune ocupanții în pericol și spune că modul în care s-a comportat mașina în testele de impact este problematic, putând apărea răniri grave. De precizat că EuroNCAP a testat acum și noul Renault Zoe, mașină electrică ce a primit zero (0) stele.

Dacia Spring, doar o stea la testele EuroNCAPFoto: EuroNCAP

Spring este cel mai ieftin model electric de pe piața europeamă, este produs în China și costă în România de la 19.100 euro, iar prin Rabla Plus, de la 10.000 de euro. EuroNCAP spune că la impact, comportamentul mașinii este mediocru, iar la tehnologii care să ajute evitarea unor accidente performanțele sunt modeste.

Dacia a obținut 45 de puncte din 100 la siguranța pasagerilor, 56 de puncte la siguranța copiilor și 32 de puncte din 100 la capitolul sisteme de asistență.

Cei de la EuroNCAP spun că Dacia a lansat o mașină care merge mult dincolo de conceptul de ”frugal engineering” al Dacia pentru că este o mașină ce a avut mari probleme la testele de impact, existând pericol mare ca șoferul să fie rănit la nivelul pieptului, iar pasagerul din spate se poate lovi rău la cap în cazul unui impact frontal.

EuroNCAP nu a acordat nici măcar o stea pentru modelul Renault Zoe și spune că Renault, care era sinonimă cu siguranța acum mulți ani, obținând cinci stele cu Laguna, în 2001, lansează mașini la care siguranța nu prea mai contează.

Organizația mai spune că acum câteva luni Dacia spunea că este preocupată de siguranța pasagerilor în caz de accident ”Clar că nu este așa”, spun cei de la EuroNCAP care adaugă că este cinic din partea Dacia să ofere o mașină ecologică, însă cu marele minus că, în caz de accident, este foarte mare riscul de răni grave.