​Alfa Romeo a prezentat SUV-ul compact Tonale care este primul model nou al mărcii din 2016 până acum și întâiul din ”era Stellantis”, grupul din care face parte, alături de mărci precum Peugeot, Citroen, Opel și Fiat. Tonale este numit după o trecătoare montană, va fi produs în Italia și livrările încep în iunie, în timp ce comenzile pot fi plasate din aprilie. Alfa Romeo a vândut în total 35.000 de mașini în Europa în 2020, departe de recordul din 2001, când a trecut de 200.000 de mașini.

Alfa Romeo TonaleFoto: Alfa Romeo

Tonale va concura cu modele precum BMW X1, Audi Q2 și Volvo XC40. Este primul model Alfa de când marca este parte a grupului Stellantis format în ianuarie 2021 când au fuzionat grupurile Fiat Chrysler Automobiles și PSA Group. Cei de la Alfa vorbesc despre o schimbare totală a mărcii, începând cu Tonale și numesc această schimbare ”La Metamorfosi”.

Cel mai recent model Alfa este Stelvio, lansat la final de 2016. Și acest model purta, ca și Tonale, numele unei trecători alpine.

Publicația Automotive News scrie că Tonale ar putea dubla vânzările anuale ale mărcii în lume: Alfa a vândut 63.000 de mașini în 2020 și sursele spun că brand-ul ar vrea să producă anual 60.000 de Tonale, evident, dacă va fi cerere.

În afară de propulsoarele de bază, pe benzină (motor de 1,5 litri), în unele piețe vor fi vândute și variantele diesel, dar vor exista și hibride simple și hibride plug-in. Cea mai puternică motorizare va fi la versiunea plug-in denumită Q4: putere totală 275 CP, baterie de 15.5kWh și accelerație de la 0, la 100 km/h în 6,2 secunde.

În 2025 va fi lansat primul model full-electric denumit Brennero, un SUV compact care va purta tot numele unei trecători montane.

Tonale va fi produsă la uzina Pomigliano (Italia) pe arhitectura denumită FCA Small Wide platformă pe care sunt construite modelele Jeep Compass și Renegade.

Tonale vine în standard cu un sistem de infotainment complet nou. Cu un sistem de operare Android personalizabil și conectivitate 4G cu actualizări Over-the-Air (OTA), acesta oferă inclusiv conținut, funcționalități și servicii care sunt actualizate constant. Acest sistem include un ecran complet digital de 12,3 inci.

Compania spune că Tonale vine cu ”exclusivitate mondială” legată de NFT ”Tonale este prima mașină de pe piață echipată cu certificat digital NFT (non-fungible token). Bazat pe tehnologia blockchain și conectat în mod unic, Tonale NFT certifică mașina la cumpărare, apoi evoluează pentru a reprezenta utilizarea acesteia pe parcursul ciclului de viață al mașinii, cu beneficii majore în ceea ce privește protejarea valorii reziduale”, susține compania.

Surse: Automotive News, Autocar UK