Elon Musk a inaugurat una dintre cele mai mari uzine auto europene deschise în ultimii ani. La 35 km de Berlin s-a deschis oficial Tesla Gigafactory care în câțiva ani va ajunge la o producție de 500.000 de mașini. Investițiile sunt de 5 miliarde euro. Elon Musk le-a dat cheile primilor proprietari de mașini Tesla produse la Berlin.

Tesla Model YFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Tesla vrea să angajeze 12.000 de oameni la complexul industrial din Germania, iar până în prezent lucrează 3.000 de oameni. Tesla a construit și o mega-uzină de baterii în Berlin.

JPMorgan estimează că uzina de lângă Berlin va produce 54.000 de mașini Model Y în acest an, 280.000 anul viitor și 500.000 în 2025. O altă estimare indică producerea a 30.000 de mașini în primele șase luni, adică până în septembrie.

Model Y costă de la 64.000 de euro, iar autonomia este de 514 km.

Elon Musk anunța în noiembrie 2019 că Tesla va construi prima sa mega-uzină europeană la Berlin. Fondatorul Tesla ar fi vrut ca producția de serie să înceapă în vara lui 2021, dar totul a mers mult mai greu. Nu doar că a fost mai greu de găsit oameni, dar a fost complicată obținerea autorizațiilor de mediu și a fost mult mai mare opoziția pe plan local față de această investiție.

Construcția a început în mai 2020, dar totul a durat mai mult și fiindcă Tesla a decis să construiască și o uzină de baterii, așa că unele proceduri de avizare au fost luate de la zero.

În aprilie vor ajunge la clienți primele mașini Model Y produse la Grunheide. Până acum erau aduse din China mașinile cerute de clienții europeni.

Cu o investiție de 5 miliarde euro, fabrica este una dintre cele mai mari deschise în acest mileniu în Germania, țara Volkswagen BMW, Mercedes și Audi.

Sursa foto: Dreamstime.com