Renault este pe cale de a vinde, contra sumei simbolice de o rublă, participația sa de 68% din Lada - AvtoVAZ către NAMI, cel mai cunoscut și vechi institut de cercetări în domeniul auto din Rusia. NAMI a început în 2013 dezvoltarea unei mașini prezidențiale pentru Putin, fiind create modele de lux sub marca Aurus.

Masina Aurus la parada in MoscovaFoto: Vladgalenko, Dreamstime.com

NAMI este primul institut de cercetări în domeniul auto înființat în Rusia în 1918, după Revoluția Bolșevică. În 1927 crea primul autoturism dezvoltat integral în URSS, denumit NAMI 1.

Între 1931 și 1946, NAMI a dezvoltat și tractoare, iar în anii 50 și 60 a dezvoltat o mulțime de prototipuri auto, unele cu tracțiune integrală, dar puține au fost puse în producție, fiind considerate fie mult prea scumpe, fie mult prea avansate pentru perioada aceea.

În 2013, NAMI a primit o sarcină importantă: să dezvolte o nouă mașină prezidențială de lux care să înlocuiască modelul Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard folosit de Putin. Rezultatul a fost marca denumită Aurus, cu modele denumite mai ales după diversele turnuri ale Kremlinului: Senat, Arsenal și Komendant.

Marca Aurus a participat și la salonul Auto de la Geneva, în 2019.

​Renault va transfera participația sa de 68% din acțiunile Lada către institutul rus de științe NAMI, existând posibilitatea de răscumpărare în următorii 5-6 ani, spuneau oficiali de la ministerul rus al comerțului.

La compania Lada AvtoVAZ statul rus deține 32%, prin intermediul companiei de stat Rostec.

Renault a investit peste 2 miliarde euro în ultimii 15 ani pentru a moderniza uzina Lada din Togliatti și pentru a împrospăta simțitor gama mărcii naționale ruse.

Renault estima la 2,2 miliarde euro valoarea business-ului său din Rusia, țară unde s-au vândut anul trecut 500.000 de mașini ale grupului.

Sursa foto: Dreamstime.com