​Rusia vrea să producă la fosta fabrică Renault din Moscova mașini ale producătorului auto chinez JAC Motors sub marca „Moskvitch”, pe care a anunțat că o va relansa la scurt timp după preluarea activelor din țară a companiei franceze, relatează Interfax.

Intr-o fabrica RenaultFoto: Renault

Informația a fost dezvăluită în premieră de ziarul financiar Vedomosti care citează două surse familiare cu planurile Kamaz, producătorul rusesc de camioane care este în parteneriat cu JAC.

Potrivit uneia dintre surse, Kamaz se află în negocieri cu partenerul său chinez alături de care a lansat la începutul acestui an camionul ușor Kompas care, în esență, este un model JAC adaptat la necesitățile din Rusia.

Un reprezentant al Ministerului Industriei și Comerțului de la Moscova a declarat pentru Vedomosti că modelul de producție va fi prezentat în viitorul apropiat de guvernul rus împreună cu Kamaz.

Primul model ar urma să fie unul tradițional cu ardere interne, fiind planificat ca apoi să se treacă la producția de mașini electrice, potrivit ziarului financiar rusesc.

Rusia va relua producția de mașini „Moskvitch”

Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a declarat la scurt timp după ce Renault a anunțat că a semnat acordurile de vânzare a afacerilor sale din Rusia statului rus, că uzina din capitala Rusiei, preluată de autoritățile locale, va produce pe viitor mașini Moskvitch.

Moskvitch era unul dintre cei mai mari producători auto din URSS în anii 80, dar marca și-a încetat activitatea în 2002.

Interesant, în 2015 Renault a depus la Rospatent, agenția federală rusă însărcinată cu drepturile de proprietate intelectuală, documentele necesare pentru deținerea drepturilor asupra mărcii Moskvitch. Presa franceză a scris că ar fi posibil ca Renault să reînvie brandul, dar nu s-a concretizat nimic.

Rușii vor să producă și mașini Dacia Duster sub marca „Lada”

Luni, guvernul rus a anunțat de asemenea că va produce Dacia Duster, comercializată în Rusia sub numele de „Renault Duster”, sub marca Lada după ce ar fi obținut acordul producătorului auto francez în acest sens.

Denis Pak, director responsabil de industra auto în cadrul ministerului rus al Industriei și a Comerțului, a anunțat acest lucru la postul de televiziune Rossiya 24 în contextul în care toate modelele Dacia erau vândute în Rusia sub brandul Renault (Renault Duster, Renault Sandero, Renault Logan șamd.).

„Aș dori să spun separat despre posibilitatea producerii mașinilor Renault Duster la Avtovaz, dar sub marca Lada. S-a ajuns și la un acord în acest sens cu Renault”, a declarat el.

Pak a precizat că mașina va fi produsă la o uzină din Toliatti, un oraș din regiunea Samara a Rusiei.