Elon Musk a spus, într-un interviu pe canalul de Youtube Tesla Owners Silicon Valley, că cele două uzine deschise de Tesla Motors în acest an - în Berlin și în Texas - au pierderi de ordinul miliardelor de dolari pentru că sunt o groază de cheltuieli, iar producția este extrem de mică.

Masini TeslaFoto: Jonathan Weiss, Dreamstime.com

Tesla a livrat un număr record de 310.000 de mașini trimestrul trecut, însă în cel curent ar fi o minune dacă ar livra undeva între 250.000 și 275.000, deși are două noi uzine în funcțiune: cea din Berlin și cea din Austin (Texas). Mai mult, Tesla are capacitatea de a produce peste 300.000 de mașini pe trimestru, dar în prezent nu poate face asta.

Ambele uzine pierd însă multe miliarde: din cauza crizelor care s-au adunat simultan, fabricile produc mult sub capacitate.

„Marea noastră îngrijorare este cum să ținem fabricile operaționale, astfel încât să putem plăti oamenii, dar să nu dăm faliment”, spunea Musk.

Producția auto este o activitate care necesită mulți bani, iar criza componentelor, determinată mai ales de lockdown-urile care au afectat China, s-a simțit și la Tesla, care a anunțat recent disponibilizări.

Pentru că sunt probleme cu lanțul de furnizori, Tesla nu a putut crește producția în ritmul dorit. În plus, s-au simțit și efectele creșterii inflației și multe componente s-au scumpit.

Sursa foto: Dreamstime.com