Renault ia în considerare scindarea în două companii, una pentru mașini electrice și una pentru motoare termice, iar la aceasta din urmă sunt planuri ca în acționariat să fie primită una dintre cele mai valoroase companii din lume: gigantul petrolier saudit Aramco. În acționariatul diviziei de motoare termice ar putea să intre și chinezii de la Geely.

Renault Megane E-techFoto: Renault

Surse citate de Reuters spun că în noua unitate de motoare termice, Renault ar urma să dețină 40%, la fel și Geely, iar Aramco, 20%. Saudi Aramco este a doua ca mai valoroasă companie de lume, după Apple, cu o capitalizare de 2.200 miliarde dolari.

​Renault spunea în primăvară că ia în considerare scindarea în două entități: una dedicată dezvoltării, producției şi vânzării de vehicule electrice și una dedicată dezvoltării şi producției de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generație. Mai multe despre proiect vor fi anunțate în toamnă. În Franța vor fi multe dintre activitățile pentru mașini electrice.

Fiecare dintre cele două noi entități va avea cam 10.000 de angajați, iar pentru unitatea de motoare termice francezii au nevoie de parteneri pentru a asigura viitorul diverselor uzine de motoare și de cutii de viteze, inclusiv cele din România.

Această unitate care va asigura dezvoltarea de motoare termice și hibride are numele intern de cod „Horse” (cal).

Le Monde a scris că Aramco va colabora cu Renault pentru dezvoltarea de carburanți sintetici pentru motoarele cu combustie internă. Aramco are un centru de cercetare lângă Paris.

Și alte mari companii auto, Ford, spre exemplu, vor să facă divizii separate pentru vehiculele electrice, ideea fiind de a atrage mai repede capital, de a crește valoare de piață și de a gestiona finalul mașinilor cu motoare pe benzină și motorină în următorii 20-30 de ani.