Uber își arată din nou interesul pentru mașinile care se pot conduce singure, la doi ani după ce a vândut divizia de mașini autonome. Uber a semnat acum un parteneriat cu Motional Inc pentru ca pasagerii să fie transportați cu mașini autonome, existând deja un parteneriat pe partea de livrări de produse.

Hyundai IONIQ 5Foto: Hyundai Motor Co

Înțelegerea a fost semnată pe 10 ani între Uber și Motional, companie care este un joint-venture între Hyundai (unul dintre cei mai mari producători auto) și Aptiv (dezvoltator de soluții pentru mașini autonome).

Scopul este să fie lansate flote de mașini autonome - așa numite „robotaxis” Hyundai IONIQ 5 în cât mai multe piețe din lume.

Mașinile vor fi disponibile pentru serviciile UberX și Uber Comfort Electric. Cele două companii au deja un parteneriat pentru Uber Eats în SUA:

Uber a avut planuri mari pentru crearea unei flote de mașini autonome, însă lucrurile nu au mers bine, iar divizia a fost vândută acum doi ani.

Divizia era numită Advanced Technologies Group și a avut probleme din mai multe motive: un proces intentat de Waymo (parte a Google/Alphabet) dar și din cauza unui accident din martie 2018, când o persoană a murit după ce a fost lovită de o mașină de test.

Un motiv mai general ține de faptul că mașinile autonome nu s-au dezvoltat în ritmul alert așteptat de cei care le promovau și se fac teste restrânse în doar câteva țări.