În Europa s-au vândut peste un milion de mașini electrice și la tot mai multe companii ponderea mașinilor full-electrice a atins valori record, arată datele JATO. Grupurile Volkswagen, Stellantis și BMW au avut cele mai mari vânzări de electrice. Au avut căutare și modele electrice de la Polestar, Volvo și Mini.

Masina electrica la incarcatFoto: K Chaichalor, Dreamstime.com

În Europa se vând în medie în jurul a 100.000 de mașini electrice pe lună, dintre care cele mai multe sunt produse de Volkswagen Group. Modelele ID 4 și ID 3 au fost cele mai căutate în octombrie, urmate de Fiat 500 e și Peugeot e 208. Au mers bine și modelele electrice Renault Megane e-Tech și Skoda Enyaq. Dacia Spring nu a mai figurat în top 10.

Ponderea electricelor din totalul vânzărilor este 13% la Volkswagen Group, 12% la Stellantis, 18% la BMW Group și 13% la Renault Group. Datele sunt pentru octombrie.

Chinezii de la Geely au vândut electrice în mai mare măsură (35% din totalul vânzărilor mărcii, în octombrie), la SAIC ponderea este de 44%, iar la alte mărci chineze, de 19%. Luna trecută s-au vândut în Europa peste 15.000 de mașini aparținând unor mărci chineze.

Cel mai vândut model auto în octombrie a fost Peugeot 208, cu peste 17.000 de unități, pragul fiind depășit și de Volkswagen Golf. Pe trei a fost Dacia Sandero. Două modele Toyota (Yaris și Yaris Cross) au prins top 10.

Sursa foto: Dreamstime.com