Tesla, producătorul de mașini electrice condus de Elon Musk, a suferit o nouă înfrângere miercuri în tentativa sa de a scăpa de un proces intentat de autoritățile din California care acuză compania de discriminare rasială la fabrica sa fanion din acest stat american, relatează Reuters.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un judecător din orașul Oakland aflat în California a respins într-o decizie preliminară un contra-proces intentat de Tesla Departamentului pentru Drepturi Civile din statul american care acuză compania de segregare rasială la fabrica din Fremont, afirmând că angajați de culoare au fost hărțuiți și discriminați în ceea ce privește salariile, promovările și măsurile disciplinare luate în cazul unor greșeli.

Tesla a cerut respingerea acestui proces, afirmând în propria sa acțiune depusă în instanță că agenția nu a notificat-o în timp util privind acuzațiile pe care i le aduce și că nici nu i-a oferit posibilitatea de a le soluționa pe cale amabilă.

Judecătorul Evelio Grillo i-a acordat însă producătorului auto un termen de răgaz până pe 3 februarie pentru a depune o plângere în care să prezinte mai detaliat acuzațiile sale la adresa agenției.

Printre altele, Tesla acuză Departamentul pentru Drepturi Civile din California că a adoptat „reglementări subterane” care să îi permită să o dea în judecată fără respectarea propriilor reguli stabilite anterior în ceea ce privește acțiunile în instanță.

Producătorul auto condus de miliardarul sud-african a negat de asemenea existența unor nereguli la fabrica sa din Fremont și afirmă că procesul este motivat politic.

Tesla îi dă noi bătăi de cap lui Elon Musk

În luna august a anului trecut judecătorul Grillo a refuzat o cerere a Tesla de a respinge cazul, afirmând că acuzațiile aduse de aceasta agenției nu constituie și o apărare în fața suspiciunilor de discriminare.

Tot în august o altă agenție de stat din California a refuzat să revizuiască o plângere a Tesla care afirma că Departamentul pentru Drepturi Civile acționează în instanță companii fără a desfășura anchete temeinice.

Compania auto este ținta mai multor procese în California, fiind acuzată de tolerarea discriminării și hărțuirii sexuale la fabricile sale.

Acuzațiile de discriminare rasială au fost printre motivele pentru care Tesla a fost exclusă anul trecut din indicele de sustenabilitate S&P 500 ESG, decizie care a atras furia lui Elon Musk.

Procesele din California sunt însă doar una dintre bătăile de cap pe care Tesla le-au dat în ultimul timp investitorilor în contextul prăbușirii a acțiunilor sale pe bursă.

Cel mai recent, compania lui Musk a fost amendată în Coreea de Sud pentru că nu menționa faptul că mașinile sale au o autonomie mai scăzută pe vreme rece.

La începutul lui ianuarie producătorul de autovehicule electrice a anunțat un număr record de livrări făcute în 2022 și o creștere de 40% față de anul anterior, însă acesta a fost sub propriile previziuni și așteptările Wall Street.