Zoox, o filială a Amazon, a anunțat luni că a pus în circulație pentru prima dată pe o porțiune scurtă de drum public din California, vehiculele pe care le-a proiectat pentru a fi complet autonome, fără volan sau pedală, potrivit AFP.

Logo AmazonFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Mișcarea este totuși limitată: pasagerii sunt angajați ai grupului, care sunt transportați gratuit, iar naveta este autorizată de autorități să circule pe un traseu de 1,6 kilometri între două clădiri de la sediul companiei din Foster City.

Dar marchează o piatră de hotar pentru companie, care spune că este o premieră mondială pentru un vehicul conceput special pentru a fi complet autonom.

Alte companii, cum ar fi Waymo, subsidiara Alphabet, și Cruise, subsidiara General Motors, au implementat de câțiva ani mașini fără șofer în zone limitate, dar acestea au încă un scaun pentru șofer, un volan și pedale în cazul în care un om trebuie să preia controlul.

„Anunțând prima cursă cu naveta noastră autonomă pentru angajați, ne adăugăm la progresele pe care industria le-a făcut în ultimul an și ne apropiem de comercializarea unui serviciu de taxi autonom pentru publicul larg”, a declarat directorul executiv al Zoox, Aicha Evans.

foto: Dreamstime