​Cât costă o baterie de mașină electrică în 2023 este o preocupare legitimă a tuturor celor care au o mașină electrică sau care se gândesc să cumpere așa ceva în viitorul apropiat. Prețurile pentru 1 kWh în cazul bateriilor litiu-ion au tot scăzut în ultimii 15 ani, însă 2022 au crescut cu circa 7%. S-a ajuns la un cost de circa 155 USD pentru 1 kWh, la nivel de industrie. Așadar, prețul plătit de client este, de fapt, mai mare.

Platforma MEB pe Volkswagen ID. BuzzFoto: Volkswagen

Din capul locului e bine să reții faptul că un preț fix, la virgulă, este imposibil de calculat. La fel ca în cazul unor mărfuri simple, precum cartofii, prețurile diferă de la situație la situație.

Concret, una e să cumperi cartofi en-gros direct de la producător, alta e să-i cumperi dintr-o piață mare. De asemenea, pentru aceeași cartofi, prețul dintr-un lanț mare de magazine va fi diferit de cel ofertat de buticului din cartier.

Același lucru se întâmplă și cu prețurile bateriilor pentru mașini electrice. Însă din acest articol vei rămâne cu niște repere de cost documentate și argumentate.

Citește articolul complet pe 0-100.ro