​Tesla Motors a deschis în aprilie 2021 primele stații de încărcare rapidă (Superchargers) în România, ele sunt accesibile doar pentru cei care au mașini Tesla și încărcarea era, până acum, gratuită. Compania a anunțat că lucrurile se vor schimba. Compania va introduce și o taxă pentru a-i face pe șoferi să elibereze imediat stația, după ce mașina s-a încărcat.

Tesla SuperchargerFoto: Jonathan Weiss, Dreamstime.com

În România sunt aproximativ 1.500 de mașini Tesla.

„Începând cu data de 9 martie 2023, va fi necesară o plată pe kW/oră în timpul încărcării cu Supercharger”, spun cei de la Tesla, într-un e-mail trimis posesorilor de mașini ale companiei.

Tesla are stații de încărcare rapidă în București, Constanța, Pitești, Cluj, Sibiu și Timișoara.

„Tarifele de încărcare cu Supercharger variază în funcție de locația Supercharger și sunt actualizate în mod regulat. Soldul complet, tarifele din sesiunile de încărcare anterioare și facturile vor fi disponibile în aplicația Tesla”, spun cei de la Tesla.

Nu a fost comunicat tariful, dar sursele spun că va fi în jurul a 2,5 lei/kwh.

În funcție de cât de descărcată este bateria și de ce versiune Tesla are userul, mașina poate fi încărcată în 20 - 60 de minute la o stație supercharger. Puterea unui încărcător Supercharger este de o sută de ori mai mare decât cea a unei prize domestice.

Pentru ca stațiile de încărcare să fie folosite de cât mai mulți șoferi și să fie descurajat lăsatul mașinii mult prea mult în priză, va exista și o taxă de inactivitate.

Taxele de inactivitate survin în cazul în care un vehicul Tesla ocupă o stație atunci când locația Supercharger este ocupată în proporție de cel puțin 50% și după ce sesiunea de încărcare a fost finalizată de 5 minute sau mai mult. Taxele de inactivitate se dublează atunci când stația este ocupată în proporție de 100%.

Pentru România, taxa de inactivitate va fi de 2.5 lei/minut și de 5 lei/minut, în cazul în care stația este ocupată în proporție de 100%.

„Ne imaginăm un viitor în care mașinile se mută singure după finalizarea încărcării, îmbunătățind și mai mult eficiența rețelei și experiența clienților. Până atunci, vă rugăm să mutați vehiculele din dreptul dispozitivelor Supercharger după finalizarea încărcării. Un client nu și-ar lăsa niciodată mașina parcată în dreptul unei pompe dintr-o benzinărie, iar același principiu se aplică și în cazul dispozitivelor Supercharger”, spun cei de la Tesla.

Sursa foto: Dreamstime.com