Americanii vor putea în sfârșit să primească o subvenție dacă își cumpără o mașină electrică produsă parțial în străinătate, potrivit condițiilor de acordare a marelui plan climatic (IRA) al lui Joe Biden publicate vineri, scrie AFP.

Masini electrice la incarcatFoto: Chernetskaya, Dreamstime.com

Aceste condiții de atribuire a subvenției de 7.500 de dolari pentru achiziționarea unui vehicul electric nou, erau așteptate în special în Japonia și în Europa, care nu au putut decât să se bucure de propunerile publicate de departamentul Trezoreriei.

Prevăzute inițial la începutul anului și care făceau obiectul unor îngrijorări profunde atât din partea Uniunii Europene (UE), cât și din partea aliaților asiatici ai Statelor Unite - în special Japonia și Coreea de Sud -, aceste propuneri au fost văzute ca un semn că administrația Biden a ținut cont de temerile exprimate de partenerii săi.

Totuși, în cadrul legii adoptate vara trecută, aceste subvenții erau destinate să accelereze conversia americanilor la vehicule electrice și să sprijine dezvoltarea unei industrii a vehiculelor electrice în țară, în special în ceea ce privește fabricarea bateriilor.

Planul, obținut cu greu în urma unor negocieri dure cu senatorul democrat de Virginia de Vest (est) Joe Manchin, care s-a opus inițial și a cărui voce a fost decisivă, prevedea ca o parte preponderentă a vehiculului și a bateriei să provină din America de Nord.

Cu toate acestea, condițiile publicate de Departamentul Trezoreriei, care vor intra în vigoare în luna aprilie, relaxează normele privin originea atât a vehiculelor, cât și a materialelor critice necesare pentru baterii sau a bateriilor în sine.

Condițiile, care sunt supuse consultării înainte de aprobarea finală, privesc, de asemenea, țările legate de un acord de liber schimb, "un termen care include acordurile recent negociate privind materialele critice", a precizat Trezoreria într-un comunicat.

În total, sunt vizate 21 de țări, inclusiv Japonia, care a semnat luni un acord privind în mod specific "lanțurile de aprovizionare cu minerale critice și baterii pentru vehicule electrice".

Deși nu se află încă pe listă, UE speră să semneze în curând un acord similar, negocierile urmând să înceapă oficial în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Washington, la 10 martie. (foto: Chernetskaya, Dreamstime.com)