Finlandezii de la Nokian Tyres vor porni în luna mai construcția fabricii de anvelope de la Oradea, unitate care ar trebui să înceapă producția de serie în a doua parte din 2024. Investiția totală va fi de 620 milioane euro. Ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99 milioane euro.

Nokian TyresFoto: Tikhonova Vera, Dreamstime.com

Nokian anunța în noiembrie 2022 că va construi o fabrică la Oradea, decizia fiind una majoră pentru economia zonei, dar și pentru România în special, mai ales că țara noastră a pierdut alte investiții mari din auto, în special din cauza infrastructurii.

Fabrica de la Oradea va avea 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea.

Primele anvelope, ca parte a producției de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope.

Salariile nete ar urma să fie de peste 5.800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă.

Potrivit Guvernului, ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant, numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028, se arată în document.

Proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani.

Nokian a avut foarte multe amplasamente de unde putea alege. Dintre cele 40 de obiective de relocare a producției din Rusia, „era clar că Oradea era cea mai bună alegere”.

„Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică", a declarat pentru Reuters Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Ea a spus că Nokian a avut de ales între 40 de obiective de relocare, luând în considerare disponibilitatea forței de muncă, avantajele logistice, sursele de energie verde și accesul la calea ferată.

Nokian a început în iunie 2022 o „ieșire controlată” de pe piața rusă, iar acestă ieșire s-a concretizat total în octombrie, după ce operațiunile au fost vândute către Tatneft PJSC. Importurile din Rusia către Europa și America de Nord au încetat în iulie anul trecut.

Nokian avea în Rusia o capacitate anuală de producție de 17 milioane de anvelope. Ieșirea din Rusia a dus la prăbușirea acțiunilor Nokian, iar compania a avut o pierdere operațională de 200 milioane euro în al doilea trimestru din 2022, din cauza „exit-ului” rusesc.

Compania Nokian are 4.900 de angajați și produce în Finlanda și SUA. În țara scandinavă fabrica se află în orașul numit...Nokia. Compania a fost înființată în 1988.

Nokian Tyres este listată la Helsinki și are o capitalizare de piață de 1,21 miliarde euro. În iulie 2021 capitalizarea era de 5,6 miliarde dolari, iar maximul istoric era atins în octombrie 2013: 6,8 miliarde dolari.

Sursa foto: Dreamstime.com