Tesla Inc. va construi o fabrică în Shanghai pentru a fabrica produsul de stocare a energiei Megapack, a anunțat duminică presa de stat chineză Xinhua.

Elon Musk într-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Constructorul auto al lui Elon Musk va începe construcția fabricii în al treilea trimestru și va începe producția în al doilea trimestru din 2024, a relatat Xinhua de la o ceremonie de semnare din Shanghai.

Completând o imensă uzină existentă din Shanghai care produce vehicule electrice, noua fabrică va produce inițial 10.000 de unități Megapack pe an, echivalentul a aproximativ 40 de gigawați-oră de stocare a energiei, care vor fi vândute la nivel global, a precizat Xinhua.

Cu noua fabrică din Shanghai, Tesla va profita de lanțul de aprovizionare cu baterii din China, lider mondial, pentru a crește producția și a reduce costurile unităților sale Megapack cu baterii litiu-ion, pentru a răspunde cererii în creștere de stocare a energiei la nivel global, pe măsură ce lumea trece la utilizarea mai multor energii regenerabile, potrivit Reuters.

Tesla își generează majoritatea banilor din afacerea cu mașini electrice, dar Musk s-a angajat să își crească activitatea în domeniul energiei solare și al bateriilor până la aproximativ aceeași dimensiune.

Gigantul chinez al bateriilor CATL și-a aprofundat, de asemenea, colaborările cu clienții, inclusiv cu Tesla, în ceea ce privește furnizarea de baterii de stocare a energiei, pentru care președintele său, Robin Zeng, se așteaptă la o piață mai mare decât cea a bateriilor care alimentează vehiculele electrice (VE).

Tesla are în prezent o megafabrică în Lathrop, California, capabilă să producă 10.000 de Megapack-uri pe an.

Compania a început să producă automobile Model 3 în Shanghai în 2019 și acum este capabilă să producă 22.000 de unități de mașini pe săptămână.

Tesla plănuia să extindă Gigafactory Shanghai, cea mai productivă fabrică de producție auto, pentru a adăuga o capacitate anuală de 450.000 de unități, relata Reuters în luna mai a anului trecut.

Cu toate acestea, compania americană s-a confruntat cu creșterea stocurilor din Shanghai, în condițiile în care cererea a început să slăbească în trimestrul al treilea, ceea ce a dus la reduceri agresive de prețuri pe principalele sale piețe la nivel global în ianuarie.

Creșterea vânzărilor de vehicule electrice în China, cea mai mare piață auto din lume, a încetinit la 20,8% în primele două luni ale anului 2023, de la 150% în aceeași perioadă a anului trecut.