Guvernul canadian va acorda până la 13,2 miliarde de dolari canadieni (8,8 miliarde de euro), pe o perioadă de zece ani, producătorului auto german Volkswagen pentru construirea primei sale fabrici de baterii electrice din afara Europei, în Canada, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Volkswagen își anunțase la jumătatea lunii martie intenția de a construi uzina în St. Thomas, Ontario, devenind astfel primul producător auto care se instalează în Canada în ultimii 35 de ani.

„Investiția va depinde de numărul de baterii fabricate și va fi cuprinsă între 8 miliarde și 13,2 miliarde de dolari”, a precizat guvernul.

Uzina va crea „3.000 de locuri de muncă directe și până la 30.000 de locuri de muncă indirecte”, a declarat premierul Justin Trudeau, calificând-o drept un „pas istoric înainte”.

Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, iar producția ar trebui să înceapă în 2027.

Fabrica va produce baterii „pentru până la un milion de vehicule electrice pe an”.

„Uzina din St. Thomas va fi o ancoră națională în lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice”, a adăugat Trudeau în cadrul unei conferințe de presă.

Volkswagen investește „7 miliarde de dolari” în această uzină, care este „cea mai mare investiție în sectorul vehiculelor electrice din istoria Canadei”.