Vânzările de trotinete electrice au crescut în ultimul an cu aproximativ 10% și, anual, românii cumpără circa 50.000 de trotinete electrice noi, arată estimările retailer-ului online EvoMAG. Anul acesta a fost diferit din cauza vremii mai reci din primăvară, astfel că „boom-ul” vânzărilor a pornit cu două luni mai târziu decât în mod obișnuit.

Trotineta electricaFoto: Shutterstock

Creșterea din ultimul an a fost generată de ușurința în utilizare a trotinetelor electrice, iar faptul că sunt vehicule verzi, cu costuri de mentenanță și rulare foarte scăzute. Ca și în cazul bicicletelor, trotinetele înlocuiesc mașinile, într-un oraș aglomerat, și contribuie la reducerea costurilor lunare alocate transportului.

În prezent, Capitala este cea mai mare piață de vânzare a vehiculelor electrice pentru evoMAG, reprezentând 40% din totalul categoriei", spune Mihai Pătrașcu, CEO al companiei. Retailerul vinde trotinete cu prețuri cuprinse între 1.400 și 14.000 de lei.

În ultimul an, prețul mediu de vânzare per unitate a scăzut cu cel puțin 10%, în condițiile ieftinirii materiilor prime, spun cei de la companie.

Vânzările de biciclete și scutere electrice au înregistrat, în ultimul an, o creștere similară trotinetelor. Tendința de creștere a categoriei de electrice va fi susținută pe termen mediu și lung, în condițiile în care lumea devine mai conștientă de emisiile de gaze cu efect de seră și de poluarea mediului, alături de beneficiile de eficientizare a transportului.

La nivel de piață, evoMAG se așteaptă la stagnarea segmentului de trotinete electrice, care este sezonier, iar vremea schimbătoare din acest an a încetinit ritmul de creștere a vânzărilor. „Deși trebuia să înceapă de circa două luni, fereastra de vânzări accelerate de trotinete electrice, care coincide perioadei cu temperaturi calde din an, abia s-a deschis. Ne așteptăm, astfel, ca piața să stagneze în 2023", mai spune Mihai Pătrașcu.

Cele mai cumpărate branduri de trotinete electrice sunt Xiaomi, ZERO, Kugoo și Speedxman.

Atunci când aleg un model de trotinetă electrică, utilizatorii au în vedere, în afară de preț: brandul, greutatea vehiculului, autonomia, viteza maximă si posibilitatea de service a vehiculului.