În aprilie, un judecător de instrucție de la tribunalul din Paris a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Carlos Ghosn, fostul CEO al Renault-Nissan, care locuiește în Liban, în cadrul anchetei privind contractele atribuite de o filială a grupului, a declarat marți pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Carlos GhosnFoto: Shutterstock

Magnatul auto destituit face deja obiectul unui mandat de arestare internațional emis de un judecător de instrucție din Nanterre în aprilie 2022 în cadrul unor anchete privind abuzul de bunuri corporative și spălare organizată de bani legate de compania din Oman Suhail Bahwan Automobiles (SBA).

„Carlos Ghosn nu poate părăsi Libanul, întrucât autoritățile libaneze i-au interzis să părăsească țara din cauza procedurii japoneze. El nu poate, prin urmare, să răspundă citațiilor pentru a se prezenta la o punere sub acuzare în Franța”, au declarat pentru AFP Léon Del Forno și Martin Reynaud, avocații fostului director general.

În opinia lor, „acest mandat de arestare nu este nici mai mult, nici mai puțin decât o încercare a magistraților de a-și continua ancheta, în lipsa posibilității de a-l pune sub acuzare pe Carlos Ghosn”.

Judecătorul de instrucție din Paris a emis mandatul de arestare în aprilie, după ce Carlos Ghosn nu s-a prezentat la o citație pentru a fi pus sub acuzare la 19 mai 2022 pentru corupție și alte acuzații.

Acest mandat de arestare internațional ar putea fi ultimul act al anchetei judiciare deschise la 10 iulie 2019 pentru corupție, mituirea unui funcționar al unei organizații publice internaționale, trafic de influență, abuz de bunuri corporative și manipulare de bunuri furate.

După finalizarea investigațiilor, Parchetul Național Financiar va face recomandări, după care judecătorul de instrucție va decide dacă va dispune sau nu un proces. Întrucât mandatul de arestare este echivalent cu un rechizitoriu, Carlos Ghosn ar putea fi trimis în fața instanței penale.

Suspiciunile în acest caz se referă la suma de 900.000 de euro plătită Rachidei Dati de către RNBV, filiala olandeză a Alianței Renault-Nissan, în perioada în care Carlos Ghosn era directorul general al acesteia.

Dati a primit aceste onorarii în calitate de avocat între 2010 și 2012, când era și deputat în Parlamentul European. Ea este anchetată din iulie 2021 pentru „corupție și trafic de influență pasivă de către o persoană care deține o funcție publică electivă”.

În special, justiția încearcă să stabilească dacă veniturile ei corespund unor activități specifice sau dacă a fost vorba de un loc de muncă de conveniență care ar fi putut ascunde activități de lobby în Parlamentul European, interzise pentru deputații europeni.

Referință: