Peste zece mii de angajati ai uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat in greva generala pe termen nelimitat, luni dimineata, incepand cu ora 7.00, dupa ce au esuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorarile salariale, informeaza Mediafax.

UPDATE: Reprezentantii Dacia spun ca majorarea ceruta de sindicalisti este imposibil de acordat si adauga ca la greva au participat 49% din muncitorii din schimbul I.

Liderii sindicali au decis ca greva generala este ultima solutie dupa ce toate negocierile dintre patronatul si sindicatul Dacia Renault au esuat. Conducerea companiei a inaintat o oferta de crestere salariala cu 118 lei, in conditiile in care sindicalistii au cerut o majorare de 550 lei, in doua transe: 350 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008 si 200 de lei incepand cu 1 iunie.

Optzeci la suta din cei treisprezece mii de angajati de la uzina Dacia Renault au semnat pentru intrarea in greva generala pe termen nelimitat, au spus sindicalistii.

"Greva era inevitabila dupa modul in care patronatul a inteles sa negocieze cu noi. Greva este pe timp nelimitat, iar revendicarile noastre raman cu acelasi continut. Asteptam cresterile salariale pe care le-am cerut, asteptam cresterea cuantumului primelor de Craciun si de Paste si rezolvarea tuturor revendicarilor noastre. Noi suntem deschisi dialogului si negocierilor si le asteptam cu foarte mare interes", a declarat, luni, Ion Iordache, viceliderul sindical de la Uzina Dacia Renault.

Directorul de Comunicare al Dacia, Liviu Ion, a declarat ca adminsitratia este in continuare deschisa la negocieri si va fi si in viitor. Ion s a spus insa ca in greva au intrat 49% dintre salariati, si nu 80% din cei 13.000, cum au anuntat sindicalistii dimineata, dupa inceperea grevei la ora 7.00. Ion a spus ca s-au investit 4,6 milioane euro pentru ameliorarea conditiilor de munca pentru salariati, iar Renault a investit la Dacia 800 milioane euro, iar ritmul anual de investitii este 200 milioane euro.

Reprezentantii Dacia au anuntat ca la greva s-a inregistrat o participare de 49% (3.025 grevisti), 51% din cei prezenti (3.169 salariati) nu au fost in greva la schimbul I.

Sindicalistul Ion Iordache a declarat la Realitatea TV ca oferta adminsitratiei nu-i multumeste pe muncitori, mai ales ca peste 3.000 de anagajati castiga 600 lei/luna net "Negocierile sunt atipice. Nu vrem salarii occidentale, vrem salarii corecte", a spus Iordache,

Conducerea Dacia a aratat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca o crestere de 550 de lei s-ar traduce printr-o majorare medie a salariilor cu 64,2%.

"Daca particularizam, aceasta inseamna o majorare cu 74% pentru nivelul minim aferent unui muncitor necalificat, de 70,7% pentru nivelul minim aferent unui muncitor calificat si o majorare cu aproximativ 27% pentru specialisti. Daca adaugam la aceasta crestere maririle induse de celelalte solicitari de majorare, adica a primelor de Paste si Craciun si a primei de vacanta, cresterea medie ar ajunge la aproximativ 64,2%", se mai arata in comunicatul de vineri.

Sindicalistii au solicitat marirea primelor de Paste si Craciun pana la 50% din salariul mediu brut si a primei de vacanta pana la echivalentul unui salariu mediu brut.

Compania a aratat ca majorarea salariului de baza cu 144 lei brut reprezinta o crestere medie de 12%, ajungand pana la 19,16% pentru angajatii care castiga salariul minim.

In plus, conducerea uzinei va acorda fiecarui angajat o prima de 1.020 lei sau echivalentul unui salariu, pentru rezultatele din 2007.

Potrivit reprezentantilor Dacia, salariul mediu brut la uzina pitesteana a fost, anul trecut, peste media pe economie, pe industrie si pe ramura.

In incheierea comunicatului de vineri, compania a anuntat ca, in cazul declansarii grevei generale, oferta salariala va fi retrasa.

Peste patru mii de angajati ai Uzinei Dacia Renault din Pitesti s-au aflat, in 14 martie, in greva de avertisment de doua ore, muncitorii cerand in principal majorarea salariilor si a primelor de Paste si de Craciun.

Cele mai importante revendicari ale sindicalistilor de la Dacia vizeaza majorarea de salariu cu 350 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008 si cu 200 de lei incepand cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cota de 5-10% din castigul net al societatii, marirea primelor de Paste si de Craciun si a primei de vacanta, majorarea primei pentru Ziua constructorului de masini, acordata in luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea unor facilitati pentru salariatii care achizitioneaza masini sau piese Renault, in sensul unei reduceri de 15% la facturare.

Sindicalistii mai solicita ca numarul contractelor de munca pe perioada determinata sa nu depaseasca 15% din numarul total de contracte, precum si acordarea de sporuri pentru conditii grele, zgomot si unde magnetice, pentru Departamentul Caroserie si Departamentul Presaj.

Vanzarile Dacia au urcat in primele doua luni ale anului cu 62,6%, la 40.896 de vehicule, dintre care 38.711 au fost autoturisme si 2.185 au fost vehicule comerciale usoare.

Ultima greva generala la Dacia Pitesti a avut loc in anul 2002 si s-a desfasurat pe parcursul a trei zile.