"You always admire what you really don’t understand."

Atentie: Insemnare subiectiva, cu pareri, neinstruita si fara scop educational.

Am vazut campania Audi pe bloguri. Inteligenta miscare. Nu stiu daca au obtinut ce-si doreau, dar a vorbit lumea.

Azi Orlando intreaba ce masini conducem?, iar raspunsurile sunt foarte variate. La fotbal si masini toata lumea se pricepe, asa ca a venit timpul sa vorbim si despre asta.

Marturisire:

Eu nu ma pricep la masini. Nici nu vreau sa ma pricep, la fel cum nu vreau ca toata lumea sa se priceapa la infrastructura IT. Experienta mea in materie auto se rezuma la vizionat Top Gear si batai de cap la service. Judec masinile dupa cum arata, ce nume poarta si cine le conduce. Da, sunt superficial (si-mi place la nebunie).

Cred ca 99.5% din cei care spun ca prefera cutiile manuale celor automate (pentru ca ei conduc sportiv!) habar nu au ce spun. Fie nu au incercat o masina cu cutie automata, fie se supraevalueaza. Pentru ca nu sunt in topul celor mai agili decat computerele, consider ca e de 100 de ori mai comod sa ai masina automata, nu cu mestecau, cum bine ii spunea un amic.

Nu-mi plac masinile nemtesti, exceptand Wiesmann. Accept superioritatea tehnica a masinilor japoneze, dar nu ma intereseaza atat de tare. Ador masinile englezesti clasice, cu toate ca numai englezesti nu mai sunt in ziua da azi. Zilele astea aleg o Honda Accord 2.4 si mi se pare un animalut exceptional, dar nu ma face sa ma indragostesc de ea.

Acum: Am un Rover 75, desi grupul Rover a falimentat si acum este cumparat de chinezii de la Nanjing. Sper sa produca tot in Anglia versiunea noua, asa dupa cum au anuntat in ultimele luni. Pentru ca-mi place asa tare intentionez sa fac si primul site de informare romanesc despre aceasta masina.

Urmeaza: Imi doresc un Jaguar XJ, desi de azi Jaguar si Land Rover sunt proprietatea indienilor de la Tata. Daca asiaticii se descurca asa bine la fabricat computere ieftine, sper sa se descurce si la fabricat masini ;-)

Vise: Daca as avea suficienti bani, mi-as cumpara un Morgan, insa trebuie sa mai astept un pic. Ceva mai mult pana la un Rolls, masina absoluta dupa parerea mea. Poate ca intr-o zi nu foarte indepartata voi cumpara o limuzina stretch Lincoln, neagra. Ar da bine langa viitorul birou.

Masina e simbol al statutului social, mai ales la romani. Multi isi cumpara masini mult peste puterea lor financiara, pentru a demonstra ca au. Destul de trist. Orice reprezentanta a unei marci de lux e plina de masini scumpe (50.000€+) luate in leasing si aduse inapoi. Amuzant e ca exista si oameni care au masini scumpe, de status, dupa care se plang de consum sau costuri de intretinere.

Trendul e foarte important la masini. E trendy sa ai Q7, era trendy sa ai X5, iar inainte de asta ML. In ultima vreme bataia in moda este intre VW, BMW si Audi (mai putin Mercedes). Albul perlat e alt must.

Stiu ca o sa fiu injurat, dar cred ca Audi, BMW si Mercedes sunt marci sinonime cu parvenit, baietas sau bulibasa. Masinile in sine sunt exceptionale, imi face placere sa conduc orice astfel de autoturism, dar mai putin in Romania. Am mai multi prieteni care au astfel de masini, dar nu se incadreaza in publicul general al brandurilor. Sunt convins ca cei care le vand nu-si doresc sa fie percepute astfel, dar adevarul e usor de vazut, la orice semafor.

Conteaza mult pentru ce iti cumperi masina. Daca vrei sa ajungi din punctul A in punctul B, un Logan/Renault sau o masinuta japoneza mica <12.000€ reprezinta cele mai bune alegeri (in opinia mea de necunoscator). Costa putin, isi fac treaba, sunt fiabile, consuma putin, nu-ti pare rau sa le faci praf pe soselele romanesti. Daca iti place o anumita masina scumpa sau ciudata, o sa suferi: vei da in gropi zilnic, vei avea de a face cu serviceuri populate de hoti si incompetenti, va trebui sa te pricepi si sa cunosti pentru a te bucura de ea. Daca o cumperi sa fii in trend, e usor, iesi pe strada, vezi ce are toata lumea si-ti cumperi si tu. Cred ca solutia e sa ai o masina practica de zi cu zi, alaturi de o masina placuta pentru week-end-uri si vacante. Altminteri, va trebui sa asteptam pana se vor construi strazi adevarate, oamenii vor invata ce inseamna regulile si service-urile vor deveni profesioniste.

Obsesiile locale includ economia aparenta la motoare diesel si consumul mic. As vrea sa fac un calcul pe tema aceasta, care sa ma ajute la un studiu de caz. Va rog lasati-mi informatii privind marca, motor/consum pentru masinile voastre. Fara povesti vanatoresti, nu le iau in considerare.

Rog nu dati cu pietre. Stiu ca subiectul ales e sensibil si ca gusturile nu se discuta. Nu ma astept sa fiti de acord cu mine.

Ce crezi despre subiectul propus de Dragos Manac? Comenteaza aici.