Vânzările de vehicule noi în Statele Unite au beneficiat de o cerere puternică în 2023, în special datorită ofertelor comerciale atractive, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor și al inflației ridicate din această țară, potrivit AFP.

Reclama la TeslaFoto: Jeppe Gustaffson / Alamy / Profimedia Images

Experții din industrie estimează că aproximativ 15,5 milioane de vehicule au fost livrate în Statele Unite în 2023, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 13% față de anul precedent.

„Vânzările de vehicule au fost în cele din urmă mult mai puternice decât se așteptau în 2023”, a comentat Garrett Nelson, analist la CFRA Research, pentru AFP.

„Ne apropiem de nivelurile de dinainte de pandemie”, care au depășit 17 milioane de vehicule pe an în perioada 2015-2019, notează el, prognozând o creștere a vânzărilor de 3% în 2024. Acestea s-ar situa atunci în jurul a 16 milioane.

Alți experți prevăd doar o creștere mică, de 1%, la 15,7 milioane.

Potrivit lui Nelson, vânzările au beneficiat de o situație îmbunătățită a lanțului de aprovizionare, de stocurile ridicate ale dealerilor și de mai multe opțiuni pentru cumpărătorii care au profitat de promoții, reduceri de preț și subvenții federale.

Specialistul în vehicule electrice Tesla, de exemplu, a făcut o serie de reduceri de preț de-a lungul lunilor.

„Prețurile au scăzut cu 2% până la 3% în general, și mult mai mult pentru vehiculele electrice, dar sunt încă ridicate”, spune Garrett Nelson.

General Motors - principalul producător de pe piața americană, cu o cotă revendicată de 16,3% până în 2023 - a livrat 2,6 milioane de vehicule în Statele Unite între ianuarie și decembrie.