Primul SUV al Citroen va intra pe piata romaneasca in luna mai
Modelul C-Crosser, prezentat in premiera acum un an la salonul de la Geneva si lansat in iulie 2007 in Europa de Vest, va fi disponibil in Romania cu motorul de 2,2 litri, 156 CP si cel de doi litri, 136 CP. Viteza maxima a masinii este de 200 km/h, iar consumul mediu mixt anuntat de producator este 7,3 litri/100 km la versiunea cu motor de 2,2 litri. C-Crosser a fost prezentat in premiera la Bucuresti la salonul auto din toamna trecuta. Nu se stie inca momentul in care va fi adusa si varianta pe benzina, cu motor de 2,4 litri 170 CP, versiune lansata in urma cu circa o luna pe pietele unde masina deja se vinde.
In Occident, preturile masinii pornesc de la circa 30.000 de euro, insa cele din Romania nu au fost comunicate. C-Crosser este produs in Japonia, la uzina Mitsubishi de la Mizushima, alaturi de SUV-ul Peugeot 4007 si noul Mitsubishi Outlander. Cele doua masini franceze sunt construite pe platforma lui Outlander.
PSA Peugeot Citroen a anuntat ca de la inceputul lui 2009 productia masinilor C-Crosser si 4007 destinate Europei va fi mutata la fabrica NedCar din Olanda. La aceasta uzina e produs in prezent modelul Colt al Mitsubishi, iar din august se va adauga si Outlander. In Olanda se va ajunge la o productie anuala de 30.000 de unitati pentru Outlander si 25.000 de unitati pentru SUV-urile franceze, In Japonia vor mai fi produse anual circa 6.000 de unitati din cele doua modele Peugeot si Citroen.
Citroen are in Romania 15 dealeri, iar anul acesta si-a propus in total sa vanda 7.500 de automobile. Anul trecut in Romania s-au vandut peste 4.900 de automobile Citroen, dintre care aproape 3.700 au fost autoturisme, iar restul vehicule comerciale. Per total, compania a avut circa 1,3% diun piata auto romaneasca. In Europa anul trecut s-au vandut peste 940.000 de masini Citroen, marca avand 5,9% din piata, in timp ce Peugeot a avut 6,9% din piata.
In Romania vanzarile Peugeot au fost anul trecut de peste trei ori mai mari decat cele ale Citroen.
Compania Citroen Romania a devenit la 1 iulie 2007 importatorul marcii in tara. Pana la acea data, marca a fost reprezentata in Romania exclusiv de catre importatorul general Automotive Trading Services (ATS).

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Romanii trebuie sa fie uniti, si sa spuna anumitor factori de decizie cand si cu ce au gresit.
Daca romanii nu ar mai cumpara masini citroen macar pentru jumatate de an, efectele s-ar vedea imediat...
De ce as cumpara Citroen? Sa alimentez cu taxa de prima inmatriculare visteria statului? Nu!
Poate romanii se vor trezi intr-o zi.
Sa inteleg ca matalica preferi masinile SH din tara. E treaba ta!
Pana la urma ce are a face faptul ca Toparceanu a condus afacerea Citroen? Astia oricum vand putine masini in Romania.... Oricum, esti prea chior sa vezi asta.
In aceeasi ordine de idei, vizionez Antenele daca prind vreo emisiune de calitate, alimentez de acolo de pretul e mai bun si benzina de clitate etc.
Nu putem schimba lumea in acest fel, aceste mici zabotaje functioneaza in dezavantajul confortului nostru personal.
-Honda CRV (se pare ca n-ar moarte)
-Toyota RAV (foarte bun)
-Hyundai Tucson (bun dar valaorea de revanzare nu e foarte buna)
-Nisan Rogue (bun si el...)
-Jeep (diferite modele)
-Ford Escape si Mazda Tribute (bune si ele, dar nu-si pastreaza valoarea foarte bine- e bine daca vrei s-l cumperi folosit)
-modele de la GM (Saturn Vue si altele).
-BMW X3
Acum depinde si cum vezi o masina: ca ceva de prestigiu sau un obiect care te muta de la pct A la B. Pentru mine n-are rost sa arunci o caruta de bani pe o masina si pe asigurare cand in maxim 5 ani o masina isi pierde 50% din valoare, dar acum depinde de fiecare
numai bine
UnCapsunarCanadian
- Toyota RAV. Foarte buna dar cam mica.
- Honda CRV. Foarte buna: consum f. mic (6,5 diesel), cuplu bun, tinuta de drum f. buna, spatioasa, design fain. Minusuri: nu pot controla sistemul 4x4.
- Mitsubishi Outlander. Foarte buna: consum bun (6.7 pumpe düse sau 7.2 common rail diesel), se poate controla tractiunea: 2WD, 4WD, 4WD Lock, se poate opta pt. model cu 7 locuri, cuplu bun mai ales cu motorul de 2.2 diesel, tinuta de drum f. buna , design fain, a fost aleasa ca masina de service pt. Dakar 2008 (http://paxtech.blogspot.com/2007/12/repsol-mitsubishi-ralliart-gets-ready.html)
In final am ramas sa iau un Outlander cumparata la mina a doua dar dupa 2007.