Decapotabila Zest a francezilor de la ACREA va fi lansata si in Romania, cu preturi de la 12.000 de euro in sus
Modelul Zest a fost prezentat in premiera mondiala la salonul de la Geneva, in 2006. Decapotabila are cutie automata de viteze si acoperis retractabil din material textil.. Motorul are 505 cmc, 21 CP, iar viteza maxima pe care masina o poate atinge este 120 km/h.
Modelul are 3,21 metri lungime, pe sosea nu se comporta ca un ATV insa are caracteristicile tehnice ale unui ATV si poate fi condus de la 16 ani. Cumparatorii nu platesc taxa de inmatriculare. Consumul mediu anuntat de producator este de 4,7 litri de benzina la 100 km. Vehiculul cantareste 380 kg iar rezervorul are 26 de litri.
CBTT va aduce in tara si o versiune pick-up ceva mai scumpa decat versiunea roadster. Se estimeaza ca in primavara comenzile vor putea fi onorate dupa doua saptamani, iar in sezonul cald termenul se poate prelungi pana la o luna.
Masina se adreseaza celor care vor sa si-o cumpere pentru folosinta proprie, ca a doua sau a treia masina din garaj, dar printre clienti s-ar putea numara si hotelurile de pe litoral. Zest, spune importatorul, ar putea fi o solutie si pentru companiile care doresc o masina pentru actiuni comerciale stradale.
Tinta de vanzari pentru acest an este de circa 20 de unitati Zest. La anul ar putea fi aduse in tara doua noi versiuni: Zest de patru locuri si vehiculul electric.
CBTT (Compania Balcanica de Trenuri Turistice) este mportator-distribuitor de trenulete turistice fiind reprezentantul societatii CPIL din Franta.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. A intrat în politică în 2018
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Si in loc de Zest d-asta scump mai bine-mi iau un Smart decapotabil bengos. Si e Mercedes, nu un ATV frantuzesc.
Trebuie sa recunosc in schimb ca masinuta arata interesant. Aduce cu Citroen 2CV.
Pentru ca dincolo de eventuala fiabilitate si siguranta (la mersul in linie dreapta) al smartului, numai bengos nu poate fi ceva care arata ca un aspirator de praf in varianta normala si ca un lighean cu roti in varianta decapotabila.
Mertz e bengos indiferent de cat se Smart e sau nu e modelul ;)
~Nautilus
O mica precizare: Smart se produce in Franta, in uzina din Saarguemines (Lorena).
Si inca o si mai mica precizare: Tot in Franta se produce si Bugatti Veyron.
Nu-i nimic, traiti sanatos in realitatea dumneavoastra paralela, in care nemtii sunt ingineri in Franta iar americanii, probabil, au colonizat deja planeta Marte...
Cine a spus ca am ceva cu francezii?
Apreciez mai mult Laguna decat Passat, mai mult Clio 3 decat Polo...
Smart e masina . (punct)
Zest e ATV vandut la pret de masina . (punct)
Cand o sa vad asa ceva ( http://www.euroncap.com/tests/smart_fortwo_2007/303.aspx ) si cu Zest, poate ma mai gandesc la ce am spus. Pana atunci daca as avea 12.000 de euro si as vrea masina de fite mica si exclusivista as alege SMART.
Dar cum nu am 12.000 de euro, prefer RATB si daca i-as avea mi-as cumpara o masina de clasa compacta, poate chiar o frantzuza.
Sa conduci, fara a avea nevoie de permis, un vehicul care poate depasi suta de kilometri pe ora?
N-as vrea sa fiu eu primul pieton lovit de asa ceva...
Acest autovehicul se poate conduce numai cu permis de conducere. Se incadreaza in subcategoria B1 iar pt. aceasta subcategorie se poate obtine permis de la varsta de 16 ani.