Patronatul de la Dacia a ajuns astazi la o intelegere cu sindicalistii, iar greva de la Dacia s-a incheiat la aproape trei saptamani de la declansarea ei, au anuntat reprezentantii Automobile Dacia. Lucrul la uzina a fost reluat la ora 13.

Directorul de Comunicare al Dacia, Liviu Ion, a spus pentru Hotnews.ro ca e prea devreme de spus cand se va semna contractul colectiv de munca sau cum va fi recuperata productia pierduta din cauza grevei. Intrebat de ce greva a durat atat de mult, Ion a spus ca "sunt multe dorinte, obiectivele intr-o negociere sunt numeroase, fiecare isi face planuri, le revizuieste, partenerii discuta". El nu a dorit sa vorbeasca despre pierderile uzinei, insa a spus ca livrarile s-au facut la timp. Liviu Ion a adaugat ca salariatii care au muncit pe perioada grevei isi vor primi banii, in timp ce grevistii nu vor fi platiti. Conform datelor Dacia, peste jumatate dintre angajati au fost la munca.

Conform intelegerii, muncitorii calificati beneficiaza astfel de o crestere generala de 300 lei brut de la 1 ianuarie 2008 si de 60 lei brut de la 1 septembrie 2008.

Personalul TESA beneficiaza de o crestere de 15% constituita dintr-o crestere generala si dintr-o crestere individuala.

Atat muncitorii cat si personalul TESA beneficiaza de o prima de rezultat pe anul 2007 egala cu un salariu individual brut la data acordarii primei, in valoare de minimum 900 lei.

Partile se angajeaza sa sustina in totalitate obiectivele Dacia prevazute in bugetul societatii pe anul 2008, obiective care decurg din planul Renault Contract 2009.

"A fost foarte greu sa negociem cu acest patronat, iar ultima propunere salariala am supus-o atentiei angajatilor nostri la consultarile de astazi. Unii au fost de acord, altii nu au fost de acord, dar exista o majoritate de peste 70 la suta care a fost de acord cu aceasta crestere salariala. In aceste conditii, am decis reluarea lucrului si incetarea grevei", a declarat liderul sindical al Dacia Pitesti, Nicolae Pavelescu, citat de Mediafax. Sindicalistii afirma ca ultima oferta inseamna o crestere lunara de cel putin 435 de lei brut.

Angajatii de la Dacia Pitesti au intrat in greva generala in 24 martie, iar de atunci intre sindicat si patronat au avut loc mai multe runde de negocieri esuate, angajatii cerand o majorare salariala de 550 de lei.

Greva a durat 14 zile lucratoare complete, iar un calcul arata ca Dacia, care ajunsese la o cadenta de 1.300 masini/zi, a produs cu circa 18.000 de masini mai putin.

Presa franceza scria ca pierderile uzinei ar putea trece de 150 milioane euro, iar analisti europeni estimau ca rezultatele grupului Renault in trimestrul al doilea ar putea fi afectate, la fel si tinta de vanzari.

Administratia Dacia Pitesti a contestat in instanta legalitatea grevei generale declansata de muncitori in 24 martie, depunand in acest sens o plangere la Tribunalul Agres.

Tribunalul Arges a decis, miercuri dupa-amiaza, ca greva generala a sindicatului de la Dacia Automobile era legala si a dispus ca adminstratia sa plateasca 1.500 de lei cheltuieli de judecata.

Joi, in Piata Vasile Milea din Pitesti a avut loc un miting al angajatilor de la Dacia, la care au participat aproximativ cinci mii de persoane.