Venirea in forta a europenilor va face ca piata SUV-urilor sa avanseze in 2008 cu peste 60%, de la peste 18.500 de masini vandute anul trecut, e de parere Narcis Ghita, director general Hyundai Auto Romania. Cele mai vandute doua SUV-uri din Romania apartin marcii asiatice, dar reprezentantul Hyundai e convins ca modelele nou intrate vor influenta piata, iar vanzarile Hyundai pe segmentul SUV vor ramane constante.

"Cu siguranta vanzarile de SUV-uri vor creste, ganditi-va ca vin foarte multi competitori, mai ales din Europa a venit Volkswagen Tiguan, vin SUV-urile Peugeot, Citroen. Acestia vor musca din cota noastra de piata, asa ca nu ne-am propus sa crestem mult pe SUV-uri.

El a spus ca per total piata va creste cu 60 - 70% anul acesta. "Romanii vor sa epateze, chiar daca stau intr-o garsoniera la bloc ei vor sa conduca o masina de lux, iar daca se urca intr-una de teren parca totul pare altfel", spune Ghita

Seful Hyundai Romania spune ca SUV-ul Dacia, care ar trebui sa iasa pe piata spre sfarsitul anului viitor, nu va concura cu modelele Hyundai "Clientul de Tucson si Santa Fe nu se va orienta spre Dacia, care cu aceasta masina face un test. Mai degraba clientii lui vor fi tot posesorii de Dacii care isi doresc o masina mai mare".

Anul trecut in Romania s-au vandut aproape 19.000 de SUV-uri, crestere de 70% fata de anul anterior. Primele doua locuri au fost ocupate de modelele Tucson si Santa Fe de la Hyundai, care si-au gasit aproape 3.300, respectiv peste 2.500 de clienti. Pe pozitia a treia a terminat Volkswagen Touareg, cu peste 1.500 de unitati, urmat de Toyota RAV4 si Mitsubishi Outlander, care au depasit 1.000 de unitati vandute.

Anul acesta se distinge pe partea de SUV-uri prin intrarea masiva a europenilor. Astfel, Volkswagen a lansat Tiguan, iar francezii de la Peugeot, Citroen si Renault vin cu primele SUV-uri ale gamelor, in timp ce BMW aduce modelul X6.