Fiat a fost anul trecut marca auto europeana cu cea mai scazuta medie a emisiilor de CO2 la totalul vanzarilor, urmata de Peugeot si Citroen, conform unui studiu al JATO Dynamics care include cele mai vandute zece marci europene. Prezenta acestor marci pe pozitii fruntase se explica si prin ponderea importanta a modelelor de mici dimensiuni in gama.

Primii sase clasati au avut in medie emisii de sub 150 grame de CO2 pe kilometru, iar Fiat a ocupat primul loc, cu 137,3 g/km, urmata de Peugeot cu 141,9 g/km, Citroen cu 142,2 g/km, Renault cu 146,4 g/km, Toyota cu 148,8 g/km si Ford cu 149,1 g/km.

Pozitiile 7 - 10 in clasamentul JATO au fost ocupate de Opel, Volkswagen, BMW si Mercedes.

Reprezentantii JATO spun ca industria a facut progrese impresionante in reducerea emisiilor de CO2 si precizeaza ca e normal ca locurile fruntase sa fie ocupate de marci care au in gama multe modele de clasa mini si mica, ceea ce ajuta ca media pe marca sa fie redusa. Cei de la JATO spun ca tocmai de aceea, performantele BMW si Mercedes, cu medii de sub 190 g/km, merita apreciate.

Comisia Europeana vrea ca in cativa ani media emisiilor de CO2 pe industrie sa ajunga la 120 g/km, obiectiv ce pare imposibil de atins, pentru majoritatea constructorilor.