Comisia Europeana a retras de pe agenda Colegiului Comisarilor propunerea de decizie pentru sesizarea Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) in cazul taxei de primã inmatriculare a autovehiculelor, informeaza un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) remis miercuri HotNews.ro.

Decizia Bruxelles-ului se datoreaza adoptarii de catre Guvern a actului normativ privind modificarea taxei.

Procedura de infringement (incalcare a Tratatelor) deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei este in prezent suspendata. Ea va fi inchisa definitiv numai dupa "adoptarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta adoptate de catre Guvern si dupa ce Parlamentul Romaniei va aproba prin lege ordonanta de urgenta intr-o forma care sa nu altereze compatibilitatea acesteia cu dispozitiile art. 90 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene", arata DAE.

Guvernul a discutat, in prima lectura, pe 31 martie, noua varianta a taxei auto care include in formula de calcul emisiile poluante si a aprobat-o in 21 aprilie.

Procedura de incalcare a tratatului ("infringement") a fost declansata la sfarsitul lunii martie 2007. Romania se afla in a doua etapa a acestei proceduri, potrivit deciziei Comisiei de la sfarsitul lunii noiembrie 2007. Cea de-a doua etapa a procedurii este cea premergatoare actionarii statului roman la Curtea Europeana de Justitie.

Comisia Europeana a demarat procedura considerand ca taxa de prima inmatriculare auto contravine Tratatului de Aderare si jurisprudentei Curtii Europene. Principalele neajunsuri ale legislatiei referitoare la taxa de inmatriculare auto, invocate de Comisia Europeana, au fost taxarea discriminatorie intre masinile la mana a doua vandute de cetatenii romani si cei din alte state membre UE, precum si faptul ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinilor in cazul celor foarte vechi.