Ford a terminat, in mod surprinzator pe profit primul trimestru, datorita rezultatelor bune din Europa si Asia, pe fondul limitarii pierderilor din America de Nord, scrie Reuters.

Ford a raportat un profit net de 100 milioane dolari, sau cinci centi/actiune, dupa ce in primul trimestru din 2007 a inregistrat pierderi de 282 milioane dolari. Veniturile au scazut cu 8%, pana la 39,4 miliarde dolari, cifra care exclude diviziile Jaguar si Land Rover, vandute catre Tata Motors.

Analistii se asteptau ca Ford sa aiba pierderi de circa 14 centi/actiune. Compania spune ca 2008 va fi un an greu si a revizuit in sens negativ prognozele de vanzari pentru America de Nord, insa spera ca in 2009, intreaga divizie auto, dar si cea din America de Nord, vor fi profitabile.

La fel ca altii constructori auto mari, Ford s-a confruntat cu pierderi semnificative de cote de piata, mai ales pe fondul schimbarii preferintelor consumatorilor, de la SUV-urile de dimensiuni mari, la masini crossover mai economice si masini de clase inferioare. Ford a pierdut anul trecut pozitia a doua pe piata SUA la vanzari, in favoarea Toyota.

Ford a inregistrat pierderi de 2,7 miliarde dolari anul trecut si 12,6 miliarde dolari in 2006 si a redus productia in SUA, pe fondul scaderii cotei de piata. Americanii au decis sa diminueze cu 20.000 de unitati tinta de productie pentru trimestrul in curs, in SUA, pana la 710.000 automobile, cu 100.000 sub nivelul de anul trecut.