O noua fabrica, situata in republica separatista Cecenia, a inceput saptamana aceasta productia de automobile Lada, iar miscarea e parte a planului prin care Kremlinul vrea sa prezinte republica devastata de razboi ca fiind modernizata, scrie Reuters.

Presedintele cecen Ramzan Kadyrov, care se plimba prin republica cu un Porsche 4X4 si detine un Ferrari, va primi intaia masina produsa in regiune, VAZ-21074, un model patratos de Lada, reminiscenta a timpurilor URSS.

Masinile sunt produse in parteneriat cu AvtoVAZ, iar promisiunile indica faptul ca productia ar putea ajumge la 20 de masini/zi, de zece ori mai mult decat in prima zi. Se estimeaza ca proiectul va crea 10.000 de locuri de munca, intr-o tara unde somajul este de 75%.

Soldatii rusi au luptat din 1994 in doua razboaie cu separatistii ceceni si, desi luptele mai izbucnesc din cand in cand, Moscova e nerabdatoare sa anunte ca acest conflict e incheiat. Autoritatile ruse l-au sustinut pe Kadyrov, un fost rebel in varsta de 31 de ani, pentru a aduce stabilitate in regiune.

In ultimii ani drumurile cecene au fost reparate, iar capitala Groznai a fost reconstruita, fiind in urma cu ceva timp unul din cele mai devastate orase din lume.

Cecenia ocupa circa 15.000 km² si are aproximativ un milion de locuitori.