Cu toate acestea, locuitorii din Dublin nu sint prea multumiti: fie se pling ca sistemul de autobuze este slab pregatit fie ca aglomeratia din trafic este prea mare.
Cum arata insa in prezent traficul in Dublin?
SOSELELE:
- S-au construit multe artere care fac legatura mult mai usor intre periferii si centru.
- Autostrada M50 inconjoara ca un inel capitala Irlandei. Nu trebuie sa treci prin centru daca vrei sa ajungi din nord in sud, sau din est in vest. Accesul pe M50 se face contracost (aproximativ 2 euro taxa). Autostrada se afla in plin proces de modernizare.
- Zonele rezidentiale (foarte comune in Dublin, marea majoritate a oamenilor locuiesc la case) au strazi foarte bune. Nu exista strazi de pamint sau cu piatra cubica.
- Strazile si intersectiile sint supravegheate de foarte multe camere de luat vederi.
- Toate intersectiile principale functioneaza dupa sistemul sensului giratoriu, cu prioritate de dreapta (in Irlanda se circula invers decit in Europa continentala).
- Pe multe strazi exista si piste speciale pentru biciclisti, vopsite in visiniu, nu pe trotuare (cum se fac in Bucuresti) ci pe sosea, linga bordura.
SEMAFORIZAREA:
- Un sofer bucurestean ar fi uimit sa vada o mica intersectie in care sint chiar si 30 de semafoare. Toate functioneaza.
- Acolo unde sint trei benzi de circulatie, exista cite un semafor pentru fiecare banda.
- Pietonii trebuie sa apese pe un buton pentru a primi unda verde. Nu exista semafor fara un asemenea buton.
TRANSPORTUL PUBLIC:
- Este compus din Dublin Bus (autobuze cu etaj), DART (metrou de suprafata, rapid), LUAS (tramvai), taxi.
- Autobuzele din Dublin, precum si taximetristii, au culoar unic pe majoritatea arterelor importante, chiar si pe unele strazi din centru. In unele statii exista orar afisat al liniilor. Soferii au comunicatie directa cu centrul de coordonare. In prezent, soferii sint foarte amabili, asta si dupa mai multe incidente in care acestia au fost reclamati. Accesul in autobuz, dar si coborirea, se fac doar prin usa din fata: biletul se cumpara pe loc, cu monede. Tariful variaza in functie de cite statii se merge si variaza de la 1,05 euro la 2 euro. Exista si cartele speciale/abonamente. Ca si client in statie, trebuie sa faci semn autobuzului cu mina pentru ca acesta sa opreasca, altfel va trece pe linga tine: nu se pierde timpul aiurea cu oprit/stationat/deschis usi pentru care nimeni nu are nevoie. Trebuie insa sa cunosti oarecum orarul autobuzelor, unele circula foarte rar. Toate autobuzele au camere de luat vederi: 3 la parter, 3 la etaj. Deasemenea, locurile sint capitonate.
- Metroul de suprafata DART are citeva statii chiar in centrul orasului, de unde poti pleca spre nordul sau sudul orasului. Multe statii se afla chiar pe malul Marii Irlandei, peisajul fiind foarte spectaculos. Fiecare statie este dotata cu panouri de afisaj in care se arata sensurile de mers, intervalul de timp pina la sosirea in statie a garniturilor.
- Tramvaiul LUAS este relativ nou, modern si beneficiaza de gard intre linie si sosea, exact ca tramvaiul 41 in Bucuresti.
- Autoritatile din Dublin tocmai au semnat contractual de construire a metroului subteran din Dublin. Costul este de aproximativ 3 miliarde de euro pentru primele opt statii. Se estimeaza darea in functiune in anul 2013, insa, ca si in Romania, acest termen este luat in deridere de societatea irlandeza.
- Taxiul are banda separata fata de restul vehiculelor. Practic, foloseste linia speciala pentru autobuze.
- Dublin Bus are linii de noapte pentru vineri si simbata, cind oamenii petrec mult timp in puburi.
PARCAREA:
- Nu este permisa sub nici o forma parcarea pe trotuare, nu este permisa parcarea in zonele marcate cu vopsea destinate magazinelor (marcate cu “Loading”).
- De asemenea, pe foarte multe strazi, in special in centru, zonele in care nu se poate parca deloc sint vopsite cu doua dungi galbene paralele cu bordura.
- Exista locuri de parcare la centrele comerciale, subterane sau la suprafata. Magazinele de tip Carrefour sau Cora nu sint insa permise in centrul orasului, tocmai din cauza aglomeratiei pe care acestea le-ar crea.
- Acolo unde poti parca in centru, o poti face doar intr-un anumit interval orar. In unele zone se plateste si o taxa, la automate.
CONTROALELE RUTIERE:
- Orice sofer trebuie sa aiba asigurare. Politia (“Garda”) face controale dese pe arterele mari. In Irlanda este permis pentru soferi consumul unei halbe de bere. Se incearca in prezent eliminarea acestei forme de bunavointa.
- Echipaje pe biciclete ale Politiei se plimba pe strazi, in cautare de masini parcate neregulamentar.
CE NU FUNCTIONEAZA:
- Locuitorii Dublinului se pling cel mai mult de aglomeratia de dimineata si de cea de seara: practic, momentele in care oamenii se duc si se reintorc de la lucru.
- De asemenea, unele linii de autouze circula foarte rar.
- Exista aglomeratie in centru, fiindca o parte importanta a centrului Dublinului este brazdata de riul Liffey, exact in genul riului Dimbovita/Splaiului Unirii din Bucuresti. Prin urmare, autobuzele isi pierd banda separata.
Cite dintre masurile luate de autoritatile din Dublin credeti ca se pot aplica si in Bucuresti?
1. Nu avem o sosea de centura functionala. Pana si Sofia are autostrada in jurul orasului, cel putin pe o bucata buna. Soseaua de centura a Bucurestiului e ca la 1907, o banda pe sens. Este COMPLET subdimensionata. Nemaivorbind ca are "cedeaza trecerea" pe ea, pentru ca se interesecteaza cu strazi ce traverseaza calea ferata, care au prioritate. Soseaua de centura este VITALA pentru traficul din interior.
2. Sunt o gramada de locuri in care sensurile giratorii ar ajuta foarte mult, dar care in momentul de fata sunt reglementate cu semafoare. Anapoda, as adauga. Sensul giratoriu la interesectiile mici si mijlocii are o gramada de avantaje:
- e complet pasiv, nu se strica, nu necesita intretinere ca un semafor
- e o solutie foarte scalabila, functioneaza la fel de bine indiferent pe ce axa e trafic mai mare si indiferent de cate masini il tranziteaza
- permite schimbarea directiei de mers cu 180 grade, lucru care acum nu e posibil intr-o interesectie semaforizata (intoarcerea in interesectie). E drept ca sunt o gramada de soferi care intorc totusi in intersectie, sporind haosul.
Ca exemplu de interesectie care ar beneficia de o asemenea solutie: Calea Floreasca - Mircea Eliade.
Si ar mai fi solutii care nu se aplica, dar spatiul nu ne lasa... :)
noi traim in cacat si ne place
1. In Dublin nu se mai contruieste daca nu exista statie pt. mijloacele de transport in comun.
2.Metroul a fost un esec financiar rasunator, cu multe depasiri de costuri, cu termene de realizare nerespectate etc.
Marea operatiune de fluidizare a traficului din Dublin s-a numit "Free Flow", si este recunoscuta ca fiind un esec major. Desi in afara de rush hour, in timpul zilei, se circula rezonabil - comparativ cu traficul in Bucuresti sambata seara, pe la ora 22.
Una din diferentele majore intre Bucuresti si Dublin este ca in Dublin s-a decis ca transportul in comun sa aiba prioritate fata de automobilisti. In acest sens, atat autobuzele au benzile lor, dar si tramvaiul (care este superb) a rezervat o parte din carosabil (strazi intregi in unele locuri, nefolosibile pentru masini).
Cealalta diferenta majora este faptul ca civilizatia orasului este mult mai importanta decat confortul soferilor. Spre deosebire de Bucuresti, unde se parcheaza absolut oriunde si oricum, inclusiv in statiile de autobuz, dublu, triplu, fara a vorbi de trotuare - in Dublin astfel de barbarii se sanctioneaza practic garantat, prompt si destul de scump. In cel mai fericit caz se ia o amenda (~50 euro), in cel mai nefericit trebuie platit scosul masinii de la impound, care este chiar peste 200 euro.
Este pacat la in Bucuresti automobilistul are toate drepturile, in dauna transportului public, a pietonilor, biciclistilor si a orasului in genere. Dar probabil romanul nu se simte bine daca nu merge cu masina, iar autoritatile sunt sensibile la asta.
Prin urmare, bravo lor ca se descurca.
~Nautilus
Un alt aspect important este comportamentul in trafic - nimeni nu injura, nimeni nu e nervos. Daca tu, ca pieton, te decizi sa treci strada printr-un loc nemaracat, vei avea placuta surpriza sa vezi ca masinile opresc sa te lase sa treci (nu intotdeauna bineinteles, insa destul de des). Daca e un ambuteiaj (care sunt cam rare), soferii asteapta linistiti, nu claxoneaza si nu blocheaza intersectiile.
Unde locuiti dumneavoastra?! In Irlanda, Dublin, daaa?!? De cat timp?!?
Sau scrieti articole prin traducere?!?!?
Kind Regards,
Irish Lad
idee e ca nu trebuie comentat articolul in sine sau autorul
trebuie pur si simplu sa vedem realitatea din bucuresti
nu cred ca e normal sa faci 2 km in jumatate de ora. cat despre a traversa orasul de la nord la sud intr-un timp considerat de bun simt e deja fantasmagorie.
la noi e mai greu sa schimbi ceva atat timp cat toti se plang iar cand vine unul cu o idee toti ii dau in cap...
Va spun eu cum e traficul aici....ca naiba, in special intre orele 8-10 si 3-18 asa ca domnu Cristi va invit sa vedeti atunci sistemul de trefic aici, cand stai pe o portiune de 5 km si o ora bara la bara, si in legatura cu M50 nu stiu cum dvs ajunge-ti sa o laudati cand insusi irlandezi sunt mai mult decat nemultumiti de ea...................
Pentru urmatorul studiu de caz, am o recomandare..............inchiriati o masina pe cateva zile si plimbati-va, pe urma scrieti.......
Te repezi repede sa critici aiurea, normal ca n-o sa rezolvam nimic daca numai sa criticam si sa dam in altii stim......
Dar deh, "romanasii" tot "romanasi" raman peste tot, chiar daca locuiesc in Bucuresti, Dublin sau New York.
Locuiesc de 8 ani in Dublin si pot sa zic cu mana pe inima ca cei care comenteaza contra aici sunt romanasii care sunt nemultumiti ca in Dublin trebuie sa stai la coada in coloana, nu sa depasesti.
Romanasii care critica aici sunt romanasii care se supara ca le da Garda (Politia) amenda ca parcheaza neregulamentar.
Si tot asa. Vin de vreo 2-3 ori inapoi in tara, in vizita.
Inca o data: nu se compara traficul si aglomeratia din Iralnda cu cea din Bucuresti.
Plus ca in Dublin e foarte mult bun simt in trafic, nu ca in Bucuresti.
la noi nu merge decit legea si amenda !
lege trafic in bucuresti:
1 .gunoi si aporviozionare numai noaptea
acum , gunoierii , si distribuitorii plaeca la munca ca functionarii, la 8-9 !
2
interzis parcare dube si microbuze, autobuze, si camioane pe strazi , ci in parcari ale parcurilor auto ale rspectivelor firme detinatoare .
acum , soferul vine cu raba acasa, cu iveco acasa , etc
firme mari cu zeci de masini , nu au parcare proprie la sediu sau in alta parte, si masinile sint lasate pe strazi oriunde .
3 sens unic in orele aglomerate
3 semafor cu buton
4 strazi nu cu gropi si denivelari care frineaza circulatia
acum sint intersectii unde nu trece nimeni la semafor , dar masinile stau si asteapta ,la anumite ore
-5 program defalcat pe sectoare de incepere a programului de lucru
acum toata lumea , si boier si opinca ,si statul , si comertul , incepe la 8-9
sa iasa pe strada 1 milion de masini la aprox aceiasi ora este o cretinie intr un oras ca bucuresti .
masurile astea nu costa mult si se pot aplica in maxim 1 luna , dar primarul bucurestiului este un nenorocit, incapabil, si nesimtit, care nu a facut absolut nimic pt trafic si da vina pe lucrarile din bucuresti cu un zambet de /////
Spuneti-mi un loc din Romania care ...nu reprezinta locuitorii ?
... si uitati o vorba din Ardeal .... "Pentru a matura la poarta nu iti trebuie bani ! "
:)
Cred ca am spus tot !
DAR folosesc foarte mult stradutele laterale care sunt foarte LIBERE si tin o harta in permanenta langa mine).
O mare problema in bucuresti este PRAFUL, care afecteaza TOTI locuitorii, nu numai soferii (banda prioritara la autobuze/ troleibuze si ore bine stabilite si se va rezolva mare parte din aglomeratia auto).
(oamenii PREFERA sa stea 2 ore in masina lor in trafic decat in inghesuiala din transportul in comun care sta in acelasi ambuteiaj).
Cate solutii de eliminare a prafului exista in Bucuresti? Cat praf este in capitalele europene?
0 (zero) (Paris, Praga, Viena).
Sunt de acord cu parcarile sub si/sau supraterane combinate cu amenzi usturatoare celor care parcheaza pe strada.
Sunt de acord cu monitorizarea cu ajutorul camerelor de luat vederi si cand apare unul care parcheaza unde nu are voie sa apara in 2 minute un echipaj de politie care sa-l sanctioneze.
In plus fata de Dublin, ar trebui adaugata o taxa de aglomeratie de aproximativ 5E/zi.
Asta va determina multi sa se deplaseze cu ajutorul mijloacelor de transport la munca.
In felul asta praful respirat zilnic de bucuresteni denumit eufemistic aer va fi putin mai curat. Si poluarea fonica ar fi mai redusa.
In paralel cu aceasta masura ar fi binevenita o crestere a autobazei RATB si acestea sa vina mult mai des acolo unde se circula mai mult. (acum se poate afla asta datorita oystere-lor introduse si in Bucuresti)
Semafoarele ar trebui sa fie inteligente astfel incat cei care platesc taxa sa beneficieze de serviciu, adica sa mearga snur. Astfel daca ai o problema reala de rezolvat dai 5E si mergi la spital nu mori pe drum cum se intampla acum.
Primarul care ar face asta ar fi urat un an de la adoptarea masurii si iubit restul anilor de mandat.
Bani sa se ia toate masurile astea exista la Bucuresti. Nimeni nu vrea sa aplice insa solutiile astea. E mai bine ca toti sa fie preocupati cu ceva ca sa fie o turma linistita.
1. In conditiile in care eu locuiesc in Drumul Sarii [care e in reparatii] am putut observa cum cozile sunt interminabile toata ziua. Nu doar in orele de varf. Ci toata ziua! Si sunt convinsa ca daca soferii s-ar uita macar in stanga si in dreapta ar vedea ca mai sunt doua stradute paralele care le-ar scurta timpul de condus si le-ar salva nervii.
2. contra - in drumul taberei, spre razoare -- se stie, traficul e infernal la orele de varf. Nu doar pe strada mare, ci si printre blocuri. Ajungi la un moment dat sa nu mai poti traversa aleea din fata blocului fiindca multi soferi grabiti nu te lasa.
Stiti... eu astept sa fie terminat pasajul suprateran de la Basarab. Daca intr-adevar va decongestiona traficul... :) probabil un astfel de proiect ar fi o solutie viabila si pentru decongestionarea centrului.
Cred
- Gara de Nord - la orice ora intre 8 si 20 tot bara la bara se circula
- Piata Victoriei - Banu Manta - Titulescu - orice coloana care incearca sa inainteze se impotmoleste
Este de remarcat faptul ca traficul nostru se impotmoleste numai in centru. Daca incerci sa ajungi din Rahova la Timpuri Noi, de exemplu, sau din Titan in Pantelimon, nu e complicat. Blocaje de trafic apar la Piata Unirii, Universitate, Splai etc
~Nautilus
http://www.metacafe.com/watch/yt-xF3VyFWIxWs/dublin_city_crosstown_traffic_on_a_tdm_900/
dublinul nici nu a auzit de metrou iar Luas, tramvaiul lor cu doar 2 linii este ceva nou pentru dublineri.
astia se pierd in bucuresti si se minuneaza ca nu traim in copaci, asa cum cred ei .
totusi, ceea ce vreau sa subliniez este ca Dublinul nu este cel mai stralucit exemplu, si, ma repet, comentariile apartin irlandezilor. eu am fost pe acolo prea putin ca sa pot face o comparatie/evaluare obiectiva. ceea ce stiu e ca acasa ajung oriunde relativ repede chiar asa cu drumurile noastre prapadite (excluzand Bucurestiul).
degeaba stai in linie la Dublin daca la ore de varf, de la munca si pana acasa, faci 3 ore. asta cu banda de bus/taxi libera...
sint lucruri care depind de infrastructura, rezolvabile in ani .
dar sint lucruri care depind de ORGANIZARE, DISCIPLINA RUTIERA, IMPLICARE REALA SI DRASTICA A POLITIEI, SEMAFORIZARE, SI MANAGEMENT AL TRANSPORTULUI LOCAL.
astea se pot face de acum , dar pe primar, politie , etc ii doare in cur .
fara lege ,si pedepse aplicate drastic, nu poti rezolva un haos .
omul ininate de toate este un animal , si ca sa dresezi un animal folosesti si biciul.
educatia civica si rutiera nu se formeaza la scoala 100% ,ci si cu biciul , prin lege aplicata cu fermitate .
politia ar trebui sa fie pe strada cu toate fortele intre anumite ore, nu sa apara cind deja este ambuteiajul facut, sumit a fost un ex cind s a vazut ca conteaza politia corect si uniform amplasata pe strazi .
acum, zeci de masini sint parcate unde este chair oprirea interzisa, pe linga ele trec masini de politie,fara sa ia nici o masura .
ia sa se dea amenzi in dambla , non stop, sa vedeti cum se va inceta aceasta practica a unor nesimtiti.
sa se puna camere video , si sa se dea amenzi tutuor care nu respecta codul rutier, se baga iniantea altora fortand, trec pe rosu, trec prin sstatie tramvai si apoi se baga in fata tuturor, etc
taximetristii care culmea isi castiga painea din soferie , sint cei mai indisciplinati si chiar violenti. ia sa li se interzica sa mai practice taximetrie daca fac chestii nasoale, sa vedem mai au tupeul de acum?
zilnic la 8-9 , pe strazi apar masinile de gunoi, care blocheaza strazi sau ingreuneaza trafic.
zilnic la 8 -9, pleca tiruri, sau tractoare cu remorci care cara iarba , sau moloz.
bucuresti este in constructie, ok,dar sa se autorizeze cu un nr restrans de autorizatii pe firma de constrcutii , acum si buldozerul pleaca la 8-9 pe strada spre santier, si tot felul de utilaje grele .
deoarece firmele nu si tin masinile in proriile parcuri auto, ele zilnic pleaca de la domiciluil soferului spre frima , si nu autoturisme, ci fel de fel de gabarite , sint
Solutii (improbabil de a fi realizate):
- Demolarea unor imobile si construirea de parcari supraterane in cartierele de blocuri
- Autostrada care sa ajunga pana in centrul orasului ca sa poti ajunge si pleca din centru repede, fara sa te infunzi in periferie.
- Dublarea latimii soselei de centura si pasaje de trecere la intersectii sau macar sensuri giratorii
- Un inel de autostrada in exteriorul soselei de centura.
Apoi se pot incerca masurile de care s-a mentionat, interzicerea parcarii, benzi rezervate pentru RATB, mai multe sensuri giratorii