Fiat ar putea reinvia in doi ani numele Topolino, aducand pe piata un supermini de trei metri lungime care ar urma sa fie una dintre cele mai nepoluante masini de pe piata, cu emisii de sub 90 g/km, scrie revista britanica Auto Express care da o idee despre cum ar putea arata masina.

Fratiorul modelului 500 va concura cu modele precum Toyota iQ, Smart fortwo sau VW Up, masini gandite sa imbunatateasca media emisiilor de CO2 pentru fiecare producator, in vederea atingerii tintelor trasate de UE.

Masina va avea si elemente de platforma de la 500, insa, fiind foarte mic, va reprezenta o noua directie de design pentru Fiat. Masina va fi propulsata de un motor de 900 cc si va avea tractiune spate. Propulsorul a debutat toamna trecuta la salonul de la Frankfurt pe conceptul Panda Aria si va intra pe modelul 500 anul acesta, in variante de 105 si 65 CP. E de presupus ca Topolino va avea parte in special de propulsorul de 65 CP.

Noul Topolino va avea si sistemul stop - start care opreste automat motorul cand nu e nevoie de el in trafic, facilitate care va putea diminua emisiile de CO2 pana sub 90 g/km. Auto Express noteaza ca planurile Fiat in segmentul hibridelor s-ar putea materializa si la Topolino in emisii si mai scazute. Noul model ar putea avea un aranjament flexibil al scaunelor in stilul 3+1 de la conceptul Trepiuno care a dat primele indicii despre modelul 500 im 2004. Sistemul presupune existenta unui scaunel "ocazional" care se poate "impaturi" in spate.

Noul Topolino ar putea fi produs la uzina Zastava, in Serbia, mai ales ca italienii au semnat un memorandum de intelegere cu autoritatile de la Belgrad pentru preluarea uzinei si infiintarea unei companii mixte unde Fiat e majoritara. I

Fiat a produs modelul Topolino, "soricelul", in italiana, intre 1937 si 1955. Era una dintre cele mai mici masini din lume la acea data, putea atinge 85 km/h iar consumul era de 6 litri/100 km.