Producatorul coreean Hyundai ar vrea sa lanseze cel tarziu in 2012 o masina care sa coste 3.500 de dolari, in China si India. Hyundai sustine ca masina va atrage clienti mai pretentiosi decat modelul Nano al Tata Motors, care va fi mai ieftin, scrie MotorAuthority.

Coreenii vor incepe cercetarile pentru masina ultra low-cost in Coreea de Sud dar si in orasele indiene Hyderabad si Chennai. Compania vinde deja in India un model low-cost numit Santro (in fotografie), dar e convinsa ca exista cerere pentru un model mai ieftin in India si China, tari care concentreaza peste o treime din populatia mondiala.

Hyundai spera sa lanseze masina in 2011 sau 2012 si nu se teme de concurenta, spunand ca masina va fi mai bogata in dotari si va atrage clienti mai pretentiosi decat Nano.

Modelul celor de la Tata va fi comercializat din a doua parte a anului, iar peste trei ani Hyundai va avea concurenta si din partea companiei mixte Renualt - Bajaj Auto care deja a promis o masina de 2.500 - 3.000 de dolari tot in India.

In prezent, una din cele mai ieftine masini de pe piata indiana este Maruti 800, produsa de Suzuki, model ce costa circa 5.000 de dolari.

Cat despre Hyundai, cea mai ieftina masina a sa din Romania este supermini-ul i10, cu preturi de la circa 7.600 euro, TVA inclus.

Ramane de vazut daca aceste masini incredibil de ieftine se vor putea apropia vreodata de Europa. Cu siguranta la aceste preturi nu le vom vedea prea curand, insa daca vor ajunge la mai putin de 6.000 de dolari si vor fi cat de cat sigure, ar putea avea impact asupra pietei.