Vanzarile Dacia la nivel mondial au crescut cu 16,6% in primele cinci luni din acest an, pana la peste 103.000 unitati comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa in luna mai vanzarile au scazut cu 21,6% fata de aceeasi luna din 2007, potrivit informatiilor prezentate vineri de grupul Renault. In luna mai, vanzarile grupului pe piata din Romania au scazut cu 40,2%, desi Renault si-a pastrat o cota de piata de peste 34%. Asteptarea lansarii modelului Sandero, precum si a reluarii programului rabla sunt explicatiile oferite de francezi pentru rezultatele in scadere.

Vanzarile grupului Renault la nivel mondial (toate cele trei brand-uri Dacia, Renault si Renault Samsung Motors) au ajuns in luna mai la 219.801 vehicule, in crestere cu 1,1% fata de aceeasi luna din 2007. Daca vanzarile Renault au crescut in mai cu 4,7% la nivel mondial fata de luna similara din 2007, vanzarile Dacia si Renault Samsung Motors au scazut cu 21,6% si respectiv 9,7%.

In primele cinci luni ale acestui an vanzarile Dacia au avut o crestere de 16,6%, insa in luna mai, Dacia a inregistrat scaderi atat la nivel mondial cat si europeran. Mai precis, in Europa vanzarile Dacia au scazut in mai cu 18,3% comparativ cu luna similara din 2007, Renault precizand ca aceasta perioada a corespuns cu primele luni pe piata ale modelului Logan MCV.

Grupul francez se asteapta ca vanzarile Dacia sa creasca in iunie odata cu lansarea Sandero. In regiunea Euromed, din care face parte si Romania, vanzarile grupului francez au scazut in mai cu 5,5% fata de aceeasi luna din 2007. Pe piata din Romania, vanzarile grupului Renault au scazut in luna mentionata cu 40,2%, insa cota de piata a ramas la peste 34%. Grupul francez spune ca principalele explicatii ale acestei situatii ar putea fi puse pe seama a doi factori, respectiv asteptarea lansarii modelului Sandero, precum si a reluarii in luna iunie a programului rabla.

Dacia a lansat pe 3 iunie, in Romania, hatchback-ul Sandero, ale carui preturi variaza intre 6890 de euro si 9850 de euro cu TVA inclus. In acelasi timp, programul rabla a fost reluat de pe 1 iunie, romanii putandu-si casa in prezent masinile vechi pentru o prima de 3.000 lei.