Comerciantul de masini second-hand AAA Auto e pe cale sa iasa din Polonia si analizeaza posibilitatea de a inchide si activitatile din tara noastra, pe motiv ca aceste doua piete sunt problematice si le creeaza pierderi, scrie publicatia Czech Business Weekly, care citeaza oficiali ai companiei.

Compania ceha AAA Auto, cel mai mare comerciant de masini second hand din Europa Centrala, a initiat la inceputul anului un program masiv de restructurare, dupa ce al patrulea trimestru al lui 2007 a fost dezastruos, cu pierderi de cinci milioane euro. Compania s-a listat anul trecut la Praga.

Decizia legata de Polonia ar putea fi luata in decurs de o luna, iar cea privind Romania pana la toamna.

Romania, spun cei de la AAA Auto, are potential mai mare decat Polonia, insa fiindca tara e destul de departata de Occident, vanzarile de masini second-hand nu au atins potentialul maxim. Cresterea economica de la noi e incurajatoare si arata ca exista potential mare pentru vanzarile de masini vechi in orasele mari. Insa cehii spun ca nu exista cale de mijloc in Romania - ori se extind ori se retrag. Cert e ca acum inregistreaza pierderi aici.

In orice caz, Polonia e piata cu cele mai multe probleme pentru AAA Auto, din cauza importurilor masive de masini uzate pe fondul lipsei reglementarilor in acest sector dar si din cauza cresterii costurilor fortei de munca.

AAA Auto a intrat pe piata romaneasca la finele lui 2005, iar prognozele de vanzari erau favorabile, indicand cresteri furibunde. Insa, anul trecut vanzarile au scazut fata de 2006, la 2.600 de masini, de la 3.100. Si asta in contextul in care la inceputul anului 2007 compania isi propusese vanzari de 7.000 de unitati.

Cele mai bune piete pentru AAA Auto au fost anul trecut Cehia si Slovacia, cu vanzari cumulate de peste 64.000 de masini.