De cand exista automobile se discuta despre cum se descurca femeia la volan. Parerile abunda dar la un consens nu pare sa se fi ajuns. Unii vor sa-i ia femeii "covrigul" din mana si sa-i puna in loc o cratita. Alte pareri sunt de partea femeii si sustin cu tarie ca o doamna sau domnisoara e mai prudenta si mai eleganta in trafic.

Cum e vazuta femeia la volan ?. Iata mai jos cateva ipostaze:

1. Femeia dezastru la volan. Multi barbati, poate prea multi, dar si o infima parte din femei cred asta. Spun ca femeia nu e facuta sa conduca o masina, nu are din nastere un simt al orientarii dezvoltat, iar daca vezi o masina care merge aiurea e clar condusa de o femeie. Doamnele se sperie de trafic, de multimea masinilor, de agresivitatea barbatilor si de injuraturile pe care si le pot auzi de la acestia. Femeia, spun misoginii, se fardeaza adesea la volan si i se pare normal sa faca asta, chiar daca nu mai e 100% atenta la trafic. Uneori doamnele merg prea incet, iar taraiala de melc ii incurca pe ceilalti, in alte cazuri sunt vitezomane inraite pe gipane sau masini sport mult prea puternice ca sa le poata controla cu fermitate.

In multe cazuri fete tinere la volanul unor masini de lux starnesc invidia celorlalti "Stim cu toti cum a facut asta banii", "Pustoaica asta o sa omoare lumea pe strada cu magaoaia nemteasca", poti auzi pe strada cand o blonda superba trece cu o decapotabila pe care n-ar putea-o cumpara cu salariul pe 10 ani. In concluzie, cei care sunt porniti impotriva soferitelor spun clar: femeile nu-s facute sa conduca masina, nu au asta in sange.

2. Femeile conduc mai bine decat barbatii. E o opinie impartasita si de o parte din barbati, greu de spus procentual cat. Calitatea principala a femeii e ca este prudenta, se uita de doua ori inainte sa faca o miscare, in general nu se arunca cu capul inainte in trafic. Ele poarta centura mai des decat barbatii, merg in medie cu viteze mai mici si fac mai putine accidente grave decat "masculii", conform unor studii. Femeia se urca foarte rar bauta la volan, isi pastreaza masina mai curata si in general se duce la service cand apar probleme, in loc sa o "peticeasca" in spatele blocului, spun "avocatii" femeii la volan.

Femeia incalca regulile de circulatie mai rar, in general e mai putin agresiva in trafic, depaseste mai rar si se asigura temeinic. Un site romanesc dedicat femeilor dadea un titlu sugestiv care sa faca diferenta intre femeie si barbat la volan - "Femeile zgarie, barbatii rup gardul". In concluzie, femeia e mai grijulie in trafic, mai corecta si isi tine masina mai curata.

3. Femeile si barbatii conduc cam la fel - pare sa fie o opinie impartasita de tot mai multi - acum cand sunt scandaluri cu o groaza e oameni care-si iau permisul cu spaga e si ciudat sa spui ca femeia e o catastrofa la volan. Stilul sinucigas de condus al unor taximestristi tineri sau, al TIR-istilor sau al unor soferi ai firmelor de curierat te face sa iti spui mainile in cap si sa uiti de preconceptiile legate de femei. La fel cum sunt barbati care sunt incantati ca masina sa fie condusa de nevasta, tot asa sunt si femei care nu s-ar urca nici in ruptul capului la volan cu partenerul.