Mercedes ar putea asambla in Ungaria si masini electrice
Daimler AG nu a confirmat informatiile, insa unul dintre directori a spus ca un automobil electric marca Smart va fi lansat pe piata, scrie ziarul maghiar de business Világgazdaság. Cei de la Daimler au declarat ca se cauta solutii pentru punerea de motoare electrice pe modelele A Klasse si B Klasse.
Si alti producatori, cum ar fi Toyota si General Motors, au promis ca vor lansa masini complet electrice peste doi ani. Renault are si ea planuri similare, insa prin 2011-2012.
Daimler a ales recent orasul Kecskemét din Ungaria, 80 de km de Budapesta, pentru a construi o uzina, cu o investitie de 800 milioane euro. In plus, nemtii vor investi si in tara de origine, intr-un proiect de 600 milioane euro la fabrica de la Rastatt.
Pana la anuntarea deciziei, presa a speculat enorm pe tema locului unde nemtii vor ridica fabrica. Au fost pe rand date ca sigure zone precum Cluj sau Timisoara, apoi Polonia a preluat sefia, dar in final au castigat vecinii de la vest. Premierul maghiar declara ca la alegerea Ungariei a contribuit si infrastructura rutiera moderna din zona localitatii Kecskemet, dar si rapiditatea si exactitatea cu care autoritatile ungare au oferit informatii celor de la Daimler. Uzina va avea 2.500 de angajati si ar trebui sa produca primele masini in 2012.
Masinile electrice sunt prezente in volume foarte mici si nu sunt populare din cauza autonomiei reduse, dimensiunilor mici si pretului destul de mare. O serie de producatori au construit in special in SUA vehicule electrice, insa in volume extrem de mici.
Printre companiile care vand sau au vandut masini electrice se numara Tesla Motors, Reva, Think, General Motors, Toyota sau Honda.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
E deja extraordinar ca Romania e pe primul loc la investitii in regiune si e prima destinatie pt. cele viitoare, alaturi de Rusia , arata toate studiile economice prospective publicate anul asta.
Ungaria e un aliat fidel Germaniei in cadrul UE (asacum Polonia se intelege mult mai bine cu UK si Romania cu Franta), Gyurcsany era disperat (e la 20% in sondaje, de 2 ori mai putin ca dreapta), iar tara maghiarilor e intr-o situatie economica foarte dificila. Clasa politica ungara avea nevoie ca de aer de un gest puternic din partea Germaniei, a facut tot ce a putut si dincolo de povestea cu "nodul feroviar si rutier", trebuie sa fiti constienti ca e si o decizie politica germana de sustinere a unui stat-satelit !
la prima mare investitie greenfield din Romania, de sute de milioane, sper ca aceiasi ziaristi si aceleasi ziare romanesti sa se bucure si sa compare cu satifactie situatia aceea cu "esecul Ungariei" in a obtine respectiva investitie !
Nu va cere nimeni sa fiti patrioti sau sa va auto-promovati tara si originea etnica (ar fi incredibil la atatia complexati din presa), insa puteti fi realisti: in afaceri, ca si in fotbal, uneori castigi, alteori pierzi, important e trendul pe termen mediu si lung, acel bilant dupa care tragi o linie si zici: iata ce am realizat noi in 4 ani si iata ce a realizat concurenta !
daca era BMW ,da ,ne ofticam dar la mertane trag si se bucura numai tiganii ,asa incat de ce sa ne ofticam ,mai draghe ?
- costuri reduse cu salarizarea
- impozit pe profit redus, de doar 16%
Necompetitivitatea Romaniei este data de:
- infrastructura dezastruoasa (rutiera, invatamant, sanatate)
- fiscalitatea exagerata (cele mai multe taxe din UE)
- birocratia stufoasa si INEFICIENTA
- un sistem ticalosit de spagi, "comisioane" si atentii
- legislatie neprevizibila (investitorii nu pot anticipa indicatorii de eficienta nici macar pe un orizont de timp mediu de 3-5 ani)
- justitie chioara, facuta doar pentru sprijinul mafiotilor
- lipsa lucratorilor specializati
- costuri mari cu energia (intermediarii si PSD stiu de ce...)
- volatilitatea RON, care aduce pierderi exportatorilor in conditiile in care moneda se apreciaza in raport cu EUR
=====
Cele 2 atribute de competenta ale tarii noastre sunt depasite de cele "n" atribute care o fac necompetitiva in fata altor tari concurente.
Practic, un investitor poate veni in Romania pentru a scoate profituri pe termen scurt, pe care sa le transfere la societatile "mama" din tarile de origine, unde fiscalitatea pe profitul brut este mai mare decat cei 16% ai nostri.
Nu vad de ce ar fi ales Mercedes tara noastra, in conditiiel in care justitia este un fel de mamaliga cu ciuperci, si infrastructura este ca in evul mediu.
Romania este o piata de consum, datorita numarului mare de consumatori, iar valoarea adaugata in servicii si comert este mica.
Noi mai avem mult de suportat lipitorile care conduc tara... pana nu vor disparea din peisaj aceste fiinte, Romania NU va avea:
- autostrazi
- legi corecte si justitie eficienta
- competenta administrativa
pacat...
Daca exista jeguri in clasa politica si intre functionarii romani e pt. ca exista milioane ca tine, niste frustrati cu complexe de inferioritate, din aia care cred ca injuratura e metoda de a rezolva probleme.
Toate punctele "negative" scoase de tine ca sa-ti mai denigrezi tara sunt atat de exagerate incat se auto-distrug singure:
-infrastructura s-a imbunatatatit permanent, insa trebuie timp si fonduri imense, Ungaria a inceput mai devreme si mai ales s-a indatorat pe generatii, e o tara cu una din cele mai mari datori/loc. din UE
-fiscalitatea nu e nici pe departe atat de dura ca in Franta, Suedia sau Germania, unde se ajunge pana la 42% din venituri, e plin de taxe "locale" si "indirecte", de aia si vin investitii masive la noi
-birocratie exista si la altii, la noi e mai ineficace, nu stufoasa! Stufoasa e la francezi unde exista 5 milioane de functionari:)) si la italieni unde functionarii sunt numiti chiar de guvern "fanuloni" adica "lenesii" :))
-legislatia e facuta dupa norme UE ceea ce e o obligatie dar si o mare problema, UE fiind un "producator" de directive (sute pe an!) pe care trebuie sa le introduci in dreptul intern
-Pt. spagi si comisionae, vezi scandalurile imense din Franta, Italia, Ungaria (ministri dati afara si liberalii au parasit guvernul corupt al lui Gyrucsany) si mai ales Germania(Siemens), cu miliarde furate de la stat sau data ca mita!
-daca n-ar fi lucratori specializati nu ar veni in Romania producatori de energie nucleara, piese auto, autovehicule, motoare electrice, etc. habar n-ai despre ce vorbesti:))
-energia e mai ieftina ca in state vestice, problema nu e sa ai energie ieftina, e o eroare, trebuie productivitate
-RON-ul e stabil de luni de zile, in jur de 3,5-3,6/euro, exportatorii sa se bazeze pe calitate si marketing, nu pe slabiciunea RON-ului :))
- infrastructura este VARZA, si nu ajuta la nimic sa fiu "patriot" cand vad ca timp de 19 ani Romania a ramas la drumuri "europene" cu o banda pe sens si 18 gauri pe 10 metri liniari. Omule, niciun producator de dimensiunile Mercedes nu va produce intr-o tara in care nu poate sa isi transporte produsele finite.
Este stupid sa afirmi ca infrastructura s-a imbunatatit, mergi in sud vestul tarii si vei vedea drumuri oribile, nefunctionale, daramite autostarzi pe care sa transporti masini produse in fabrica Mercedes.
- savantule, fiscalitate nu inseamna doar impozit pe profit, ci mai ales cele peste 90 taxe romanesti (comparativ cu doar 2 taxe din Suedia). Investitiile vin DOAR pentru impozit de 16% si ch cu salarii mici.
- noi avem birocratie cronica cititorule, iar daca nu ai obtinut vreaodata vreun aviz, autorizatie, etc. nu are rost sa comentezi.
- codul Fiscal este o componenta majora a legislatiei romanesti, un element hotarator in decizia de a investi intr-o tara, iar la noi acest Cod Fiscal se schimba de vreo 3-4 ori pe an prin HG-uri. EU nu intervine in legislatia nationala, si rau ca nu o poate face...
Uite asa mai cere un prim0ministru spaga de 2 mil euro pentru un duty-free, uite asa mai intarzie un aviz, autorizatie, etc...
- ce producatori de energie nucleara, piese auto, autovehicule, motoare electrice au venit in romania mai gyuri? daca ai tu habar, cele amintite se fabrica cu roboti industriali, mai putin cu forta de munca specializata.
Ultimele 2 remarci necesita cunostinte economice gyuri, dar dupa cum explici se vede cat habar ai...
- energia romanesca este scumpita de intermediari din energie, platim cel mai scump gaz dintre tarile Europene
- cat priveste functionarea mecanismelor de risc valutar, si/sau de marketing... mai invata
Nu sunt frustrat asa cum cred neuronii tai, ci necajit ca Mercedes a ales o alta tara. De ce?
De ce nu a vazut si Mercedes infrastructura imbunatatita de care comentezi? De ce nu au vazut o stabilitate legislativa si un cod fiscal coerent si previzibil care sa ii ajute in a estima rentabilitatea afacerii intr-un orizont de timp dat?
Pentru o afacere care isi amortizeaza investitiile in 10-20 ani nu ajuta la nimic stabilitatea RON pentru cateva luni.
Si pana romania nu va adopta moneda unica, exportatorii/ importatorii in/din EU vor fi expusi riscului valutar, indiferent de marketingul si calitatea de care vorbesti.
Ce i-a facut pe nemtii de la Mercedes sa plateasca cheltuieli cu salarii ceva mai mari decat in Romania dar mult mai mici decat in Germania?
De ce nemtilor nu au vazut spulberate acele puncte negative de care am amintit eu?
Este Romania mai competitiva decat Ungaria? Daca da, cum?
Daca nu, de ce?
De ce nu au investiti in Romania, daca "legislatia e facuta dupa norme UE ceea ce e o obligatie dar si o mare problema"?
Mai gheorghita, daca un investitor de dimensiunile Mercedes renunta la a investi in Romania, exemplul va fi urmat si de alti investitori.
o mica adaugare suntem ultimii pentru ca nu exista un loc mai jos decat asta ca daca exista........
Sunt patriot fapt pentru care am ramas sa muncesc in tara mea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunc gunoiul sub presh si sa sustin ca e curat in fata usii mele.
Asa cum amintea si gyuri, Olanda a fost favorita dar a pierut in fata Rusiei.
Totusi, in fotbal se joaca pe goluri, si nu pe ocazii. Atata timp cat Romania pierde la investitii, nu ne ajuta cu nimic. Prefer sa fim ultima tara favorita la noi investitii, dar sa beneficiem de acestea; nu si invers.
Chiar astazi am citit un articol pe hotnews in care oficialili UE sunt alarmati pentru ca parlamentul Romaniei a regresat in lupta impotriva coruptiei.
Daca as fi CEO la Mercedes as fugi de Romania, doar pe baza acestei informatii...
Oricat de bune ar fi drumurile lui gyuri.