Mercedes ar putea asambla peste cativa ani o versiune electrica a modelului B Klasse, care ar trebui sa aiba o autonomie de 400 km si sa coste 21.000 - 28.000 euro, scrie site-ul portfolio.hu. Modelul ar trebui sa iasa in 2010 in Germania, insa productia in Ungaria ar putea demara doi ani mai tarziu.

Daimler AG nu a confirmat informatiile, insa unul dintre directori a spus ca un automobil electric marca Smart va fi lansat pe piata, scrie ziarul maghiar de business Világgazdaság. Cei de la Daimler au declarat ca se cauta solutii pentru punerea de motoare electrice pe modelele A Klasse si B Klasse.

Si alti producatori, cum ar fi Toyota si General Motors, au promis ca vor lansa masini complet electrice peste doi ani. Renault are si ea planuri similare, insa prin 2011-2012.

Daimler a ales recent orasul Kecskemét din Ungaria, 80 de km de Budapesta, pentru a construi o uzina, cu o investitie de 800 milioane euro. In plus, nemtii vor investi si in tara de origine, intr-un proiect de 600 milioane euro la fabrica de la Rastatt.

Pana la anuntarea deciziei, presa a speculat enorm pe tema locului unde nemtii vor ridica fabrica. Au fost pe rand date ca sigure zone precum Cluj sau Timisoara, apoi Polonia a preluat sefia, dar in final au castigat vecinii de la vest. Premierul maghiar declara ca la alegerea Ungariei a contribuit si infrastructura rutiera moderna din zona localitatii Kecskemet, dar si rapiditatea si exactitatea cu care autoritatile ungare au oferit informatii celor de la Daimler. Uzina va avea 2.500 de angajati si ar trebui sa produca primele masini in 2012.

Masinile electrice sunt prezente in volume foarte mici si nu sunt populare din cauza autonomiei reduse, dimensiunilor mici si pretului destul de mare. O serie de producatori au construit in special in SUA vehicule electrice, insa in volume extrem de mici.

Printre companiile care vand sau au vandut masini electrice se numara Tesla Motors, Reva, Think, General Motors, Toyota sau Honda.