De ce un hibrid Dacia ar fi inutil si ar contrazice tot ce a facut pana acum Renault?
Dacia scoate masini ieftine, despre care spune ca ofera un raport calitate - pret de ne-egalat pe piata auto. Putem fi sau nu, de acord cu asta, insa cert e ca masinile Dacia vin cu un pret care le face accesibile pentru oameni care nici n-ar visa sa se apropie de o masina de 15.000 de euro.
Hibridele, care pe langa clasicul motor cu combustie interna au si propulsie electrica, au aparut pe piata mondiala acum un deceniu, iar la noi - nici de doi ani. Prius de la Toyota e cel mai celebru hibrid, insa si versiunea Civic Hybrid de la Honda e cunoscuta. Ambele costa cam 25.000 de euro, cu cateva mii peste masini asemanatoare, care insa nu detin tehnologia hibrida.
Desi in SUA oamenii stau la coada, iar in Europa vanzarile cresc, hibridele nu au rupt gura targului. Consumul nu e asa mic precum cel anuntat, alte mari avantaje tehnice nu au, scutirea pentru unele taxe de mediu nu e convingatoare pe continent, iar pretul hibridelor ramane sensibil mai mare decat la masinile cu propulsie clasica.
In Romania s-au vandut anul trecut opt hibride Honda si 37 Toyota Prius, plus cateva Lexus, care sunt masini mult prea scumpe pentru clasa medie. In SUA, hibridele ajuta vedetele sa para trendy. La noi, daca vrei sa arati ca esti trendy iti iei un SUV crem sau o limuzina de 100.000 de euro, nu un hibrid care nu are un design care sa te scoata din multime.
Si, in orice caz, sunt putini romani cu bani carora se le pese realmente de emisiile poluante. Nu e trendy daca e 'verde", iar la cat de putine masini hibride cirrcula la noi, stratul de ozon nu va simti nimic pozitiv.
In Romania, unde cei mai multi oameni care-si iau masini noi dau maxim 15.000 de euro, un hibrid de 20 - 25.000 de euro e mult prea scump. Dacia a spus mereu ca nu va scoate masini premium si ca va incerca sa tina pretul cat mai jos, pentru a-si pastra specificul in piata si pentru a ramane atractiva pentru baza sa de clienti. O Dacie hibrida ar costa cu cateva mii de euro in plus si deci clientii si isi vor lua Fabia, Clio, Polo, cee'd, Aveo, orice altceva, dar fara costul aferent unei tehnologii fara de care se poate trai bine.
Si ce te faci daca in sase - sapte ani ideea de hibrid nu va mai fi considerata viabila? Renault lucreaza la masini complet electrice cu o firma din Israel, iar pariul pentru viitor inseamna sa faci o masina capabila sa mearga cateva sute de kilometri doar cu motorul electric, sa o poti incarca acasa si sa ti-o poti permite, fara sa "rupi" pusculita.
Acum nu exista nici o masina electrica la care vanzarile sa fie de sute de mii de unitati, nici de zeci de mii macar. Daca sefii Dacia ar fi intrebati "Veti scoate o masina complet electrica?", poate nu ar zice nu, fiindca Renault extinde atat de mult programul Logan incat nimic nu ar fi imposibil.
Si, cred eu, o Dacie complet electrica ar fi mult mai interesanta decat una hibrida, insa ar putea trece o multime de ani pana cand o astfel de masina ar putea fi vanduta la 10.000 de euro, iar acum perspectiva aceasta e la mii de ani lumina de noi.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Daca Barza e informat si vrea sa spuna ceva, de ce sa nu o faca?
Pe langa asta, scris sus mare OPINIE.
E drept ca nici eu nu sunt obisnuit sa citesc asta pe sectiunea auto de la hotnews, dar mie nu mi se pare nimic ne la locul lui.
Bafta!
Pe de alta parte, exista mari sperante din directia supercapacitorilor , iar acestia, pe linga ca sint relativ ieftini, nu au chimicale, nu se degradeaza in timp (dureaza infinit mai mult decit traieste o masina), nu au practic limite de curenti de incarcare sau descarcare, autodescarcarea este infima, iar densitatea de energie este de citeva ori mai mare decit in cazul bateriilor Li-Ion.
Chiar daca ar fi emisiile poluante de la masini, doar de 7% - ceea ce sincer nu cred, poate ai uitat un 0, aceste emisii ne sufoca orasele, si sint responsabile pentru moartea a sute de mii de oameni anual.
De ce nu are succes nici un hibrid? Pentru ca toate consuma mai mult pe distante lungi decat o masina diesel mica.
Daca insa vine pe piata cu un hibrid care are si consum decent ar putea avea succes.
Cit despre Dacia, imi voi cumpara o alta masina de la ei, doar daca va fi hibrida, sau electrica.
Si nu uitati, este un (nou) inceput de drum pentru motorizarile electrice, iar in domeniul asta tehnologia avanseaza f. repede, pe cind, motoarele cu combustie interna cam sint deja la maximul (ridicol de putin) pe care-l pot da.
A lasat totusi sa se inteleaga faptul ca daca peste o perioada de "x" ani va fi nevoie de aceasta tehnologie la Dacia, nu va fi nici o problema sa o imprumute de la "fratii" Renault si Renault Nissan, iar pana atunci sa foloseasca si propulsia GPL ca o alternativa la scumpirea preturilor carburantilor clasici, acest ultim aspect fiind si cauza determinanta in situatia in care s-ar lansa un hibrid autohton, pentru ca atunci considerentele nu vor mai fi emisiile poluante sau consumul, ci pur si simplul fapt daca un sofer nu isi va mai permite sa faca plinul cu benzina/motorina. Toate acestea tinand cont de factorii globali care spun ca petrolul e din ce in ce mai putin si din ce in ce mai scump. Iar daca petrol nu e, propulsia se va face cu....? Insa pana atunci propulsiile hibride vor asigura tranzitia pentru ca nici constructorii sa nu moara de foame dar nici soferii sa nu plateasca un salariu pe un plin.
Pana atunci ma gandesc de ce nu se fac niste modificari elementare care nu costa mare lucru si care duc la o economisire semnificativa de carburant. De exemplu de ce nu se face masina mai aerodinamica ?, sa o testeze in tunelul aerodinamic, sa o faca mai joasa si cu botul mai ascutit ? De ce nu se cauta niste materiale mai usoare ?
Nu vad care ar fi problema daca Renault ar ridica Dacia de la statutul de marca low-cost la statutul de marca cu pret mediu, atata timp cat raportul pret/calitate va fi unul corect.
Totul depinde de moment, de conjunctura, de ce va cere piata peste 1 3 sau 5 ani. Daca atunci pretul petroluli va vi asa mare incat sa merite, totul e posbil.
Intra-adevar, un LOGAN sau SANDERO hibrid este astazi complet inutil, insa maine nu se stie, indiferent daca Dacia va mai fi low-cost sau nu.
Dacia va scoate hibrid dupa ce se va amortiza investia facuta de Renault pe modelele Renault cu un astfel de sistem. Renault inca nu a scos asa ceva (din cate stiu eu). Dovada e motorul de Logan care este un motor folosit pe Clio in ani '90, bineinteles adus la zi cu fiecare model lansat de Dacia (SRN, Solenza, Logan)
Asadar: Lanseaza Renault hibrid + 10-15 ani => Logan hibrid
La Pitesti la Universitate e un profesor care are de gand sa faca asta ceva mai devreme.
Sunt de acord ca articolul scris este o opine. Dar este o opinie slab documentata. Si aici survine o intrebare la cei de la hotnews: Citeste cineva articolele inainte sa trimita newsletter-ul la toti abonati?
Hidrogenul se poate face home-made, nu este tehnologie SF, nu extragi uraniu, nu e secret de stat, e simplu: hidroliza apei. Randamentele de hiroliza sunt ~ 100% , pierderi nedetectabile, asa ca de ce nu pe Hidrogen ?