Compania americana General Motors este asteptata sa anunte marti un nou plan de restructurare menit sa o scoata din situatia financiara nefavorabila in care se afla, anunta International Herald Tribune. Noul plan GM va insemna disponibilizarea a catorva mii de angajati si scaderea numarului de camionete produse, informeaza CNN.

GM a anuntat ca directorul-executiv al companiei, Rick Wagoner, se va adresa intai angajatilor, inainte de a sustine conferinta de presa prin care va anunta noul plan.

Aceasta miscare a GM vine dupa sase saptamani de la anuntarea altui plan de restruscturare majora si intareste speculatiile cum ca GM ar fi in prag de faliment. Purtatorul de cuvant al companiei, Dan Flores, a declarat ca "Wagoner va anunta o varietate de masuri pe care GM le va aplica pentru a alinia afacerea la actualele conditii de piata". Flores a negat vehement toate zvonurile cum ca GM ar fi aproape de faliment.

Vanzarile GM au scazut cu 16% in primele 6 luni ale acestui an, dupa ce pretul petrolului a crescut, iar populatia s-a indepartat de camionete si SUV-uri.

In acelasi timp, Ford a inceput concedierea a o parte din angajati pentru a reduce cu 15% costurile legate de salarii pana la 1 august. Pe langa aceasta Ford a amanat si lansarea pe piata a noului model de camioneta F-150 ca raspuns la pretul mereu in crestere a petrolului ce a decimat vanzarile la autoturismele mari, "insetate" dupa benzina, anunta IHT.